Zbačeni predsednik Sudana je u kućnom pritvoru

Svrgnuti predsednik Omar el Bašir nije napustio zemlju i nalazi se u kućnom pritvoru u prestonici Kartumu, potvrdio je komandant Sudanskih snaga za brzu podršku, general pukovnik Muhamed Hamdan Daklo.

General Daklo je u izjavi medijima objasnio da je Baširov napad na mirne demonstrante "podstakao oružane snage da preuzmu kontrolu nad situacijom i da ga zbace", prenosi Anadolija.

Upitan o suđenju Baširu pred Međunarodnim krivičnim sudom, Daklo je istakao da je "odluka na sudanskom narodu".

Sudan je spreman da formira novu vladu i sudiće svakom kriminalcu koji je počinio bilo kakav zločin nad sudanskim narodom, uključujući i samog Bašira, poručio je Daklo.

Članovi vojnog saveta sastali su se ranije danas sa predstavicima demonstranata, a novi šef saveta, general Abdel Fatah el Burhan, rekao je posle konsultacija da će biti formirana civilna vlada i da će period tranzicije trajati maksimalno dve godine.

Međunarodni krivični sud u Hagu je izdao dva naloga za hapšenje Bašira, kog optužuje za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u vezi sa sukobom u zapadnoj pokrajini Darfur.

Sudanska vojska je, nakon višemesečnih demonstracija, u četvrtak izvela puč protiv El Bašira, koji je vladao Sudanom od 1989. godine.

Vojska je takođe uspostavila vojni savet koji će, kako je najavila, upravljati zemljom u prelaznom periodu od dve godine, zbog čega demonstranti nastavljaju da vrše pritisak da se izvrši brza promena vlasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво