Pregovori sudanske vojske i demonstranata, ostavka šefa obaveštajne službe

Nakon zbacivanja sudanskog predsednika Omara el Bašira sa vlasti, predstavnici vojnog saveta sastali su se sa demonstrantima.

Novi šef sudanskog vojnog saveta, general Abdel Fatah el Burhan, rekao je posle konsultacija sa predstavnicima opozicije da će biti formirana civilna vlada i da će period tranzicije trajati maksimalno dve godine.

S druge strane, demonstranti nastavljaju da vrše pritisak da se izvrši brza promena vlasti.

Do sastanka je došlo nakon što je protestni pokret zabeležio dve pobede ove nedelje – prva je okončanje tridesetogodišnje vladavine predsednika Omara el Bašira, a zatim i povlačenje privremenog vojnog lidera generala Avada Ibn Aufa dan kasnije, navodi AP.

U međuvremenu, sudanski državni mediji javljaju da je šef sudanske obaveštajne i bezbednosne službe Salah Abdulah Muhamed Saleh podneo ostavku, prenosi Rojters

Saleh je nekada važio za najuticajniju osobu u zemlji, posle Bašira, a demonstranti ga smatraju odgovornim za ubistvo učesnika protesta, koji su zahtevali okončanje vojne vlasti.

Tačke pregovora 

Tokom sastanka predstavnika prelaznog vojnog saveta i koalicije organizatora protesta, demonstranti su zahtevali da u savet uđu i civili, navodi britanska agencija, pozivajući se na aktiviste koji su informisani o toku sastanka. 

Vojni savet je obećao da će "poništiti sve zakone kojima se ograničavaju slobode", dodaju neimenovani aktivisti.

Protestni pokret ranije je saopštio da je formirao desetočlanu delegaciju koja je upoznala vojni savet sa zahtevima građana i ponovio da oni odbijaju vojnu vladavinu.

Demonstranti se zalažu za stvaranje civilnog prelaznog saveta jer strahuju da bi vojska kojom dominiraju Baširovi lojalisti, mogla da vlada na neodređeno vreme ili da preda vlast nekom od vojnih lidera.

General Burhan rekao je da će savet vladati zemljom najviše dve godine do održanja izbora.

Proglasio je neposredno oslobađanje svih uhapšenih tokom talasa protesta koji je počeo u decembru i izjavio da je ukinut policijski čas.

Sudanska policija saopštila je da najmanje 16 osoba ubijeno, a 20 povređeno na protestima u Kartumu prethodnih dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара