Maduro: Bolsonaro želi da bude kao Hitler

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenjuje da Vašingtonu nije uspeo munjeviti rat u Venecueli, ali da SAD ne odustaju od namere da smene predsednika Nikolasa Madura. Vašington optužuje Kinu da pomaže predsedniku Maduru da ostane na vlasti, dok Maduro kaže da je predsednik susednog Brazila postao – kao Hitler.

Kriza u Venecueli izazvala je čitav niz osuda među najvećim silama sveta. Na skupštini Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku Rusije, šef diplomatije Sergej Lavrov tvrdi da je Venecuela samo najnoviji primer kako Vašington podriva međunarodno pravo.

"Amerikanci se otvoreno mešaju u unutrašnja pitanja suverenih država. U Venecueli im nije uspeo blickrig, nisu promenili režim, ali i dalje im je cilj da svrgnu legalno izabranog predsednika. Vašington sve češće razara međunarodno pravo i poredak", rekao je Lavrov.

Nešto ranije, Amerika je optužila Kinu da finansijski održava predsednika Madura i ocenila da je nedopustivo da sa Rusijom izazove pogoršanje ionako neizvesne situacije u Venecueli.

"Kina donacijama produžava krizu. U Venecuelu su poslali 60 milijardi dolara bez ikakvih programa u koje bi bili uloženi. Maduro je te pare iskoristio da finansira svoje siledžije, uništava aktiviste i finansira neefikasne socijalne programe", naveo je državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Veliku pažnju javnosti privukao je i govor predsednika Madura u kome je izuzetno oštro kritikovao predsednika Brazila Žaira Bolsonara, zbog namere da pomogne Vašingtonu da se Venecuela izoluje.

"Taj Bolsonaro je običan fašista, želi da bude kao Hitler. Eto šta je. Imitira Hitlera. Jedan ludak koji je, nažalost, došao na položaj predsednika. Bio je nekoliko dana u Vašingtonu i Izraelu, vratio se luđi nego ikada, pa priča da će njegova vojska intervenisati kod nas", rekao je Maduro.

Za to vreme, u Španiji je uhapšen bivši šef vojne obaveštajne službe Venecuele, general-major Ugo Karvahal, po američkoj poternici. Optužuju ga da je direktno rukovodio švercom više od pet tona kokaina u Ameriku, a prihod je išao u korist bivšeg predsednika Venecuele Uga Čavesa, ali i njegovog naslednika Nikolasa Madura.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 14. apr 2019, 13:19) - dragec VK [neregistrovani]

Svi su diktatori isti

Zele da osvoje svet. Nekad je to bio Hitler, danas je to "Dark Side of the USA".

(subota, 13. apr 2019, 20:57) - anonymous [neregistrovani]

Хитлер је био велико зло. Данас су то САД.

Храбри део народа боливарске Венецуеле и поносни председник и врховни командант Николас Мадуро су нова нада антиимперијалистичког и слободољубивог дела човечанства. Та племенита нада подстиче људе широм света на солидарност и борбу за слободу, достојанство и међународно право.

(subota, 13. apr 2019, 20:57) - anonymous [neregistrovani]

Venecuela

Naravno da Maduro vlada poludiktatorskim sistemom ali dolaskom na vlast Guaida koji se oblaci i ponasa kao Obama(mozda mu je neko to i rekao) i koji je definitivno americka marioneta,ta ce drzava biti americka provincija za isisavanje nafte.

(subota, 13. apr 2019, 20:10) - anonymous [neregistrovani]

Primitivizam, okupacijskih apetita,

Nikako da uoce svoje prljave ruke, a posebno podnoktice i misle da ti isti nokti ce rasti i preko jednog metra, a da bi to crno ispod moglo da traje. E nece da moze ! Cim se malo sasuse, pucaju kao staklo !

(subota, 13. apr 2019, 19:55) - Воронцов [neregistrovani]

Нико није овластио Америку да се меша у послове Венецуеле

Сами су се прогласили надлежним да се мешају и за то траже и савезнике на границама Венецуеле.Америка увек воли када неко други ратује за њене интересе.