Greh i namigivanje Džulijana Asanža

Ono što se više puta očekivalo, sada se i dogodilo. Posle bezmalo sedam godina manje-više života u podrumskoj samici u Ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je 19. juna 2012. godine zatražio azil, najvažniji uzbunjivač na svetu Džulijan Asanž je predat britanskim vlastima.

Dok su ga pripadnici Metropoliten policije iznosili iz zgrade broj 3 u Ulici Hans Kresent u diplomatskom epicentru Londona – Najtsbridžu, Džulijan Asanž je u rukama stezao knjigu Gora Vidala "Istorija državne nacionalne bezbednosti".

Knjiga se nije slučajno našla u Asanžovim rukama baš u trenutku hapšenja.

Reklamira se kao niz intervjua sa legendom američke književnosti o ključnim kulturnim previranjima i istorijskim događajima, koji su doveli do "uspostavljanja ogromnog vojno-industrijsko-bezbednosnog kompleksa i političke kulture, koji su iznedirili imperijalnu funkciju američkog predsednika."

Time je Asanž najavio ono što je očekivao i na šta je upozoravao – da će ga, istog sekunda kada bude uhapšen, američke vlasti optužiti za hakovanje poverljivih podataka, a možda i špijunažu i tražiti njegovo izručenje.

I dok se u crnom odelu, sede kose vezane u rep i sa dugom bradom pojavio pred Vestminsterskim sudom, američko ministarstvo pravosuđa otpečatilo je optužnicu od 6. marta prošle godine, kojom se Džulijan Asanž tereti za udruživanje sa Čelsi Mening 2010. godine u "cilju provaljivanja bezbednosnih kodova američkog ministarstva odbrane".

Do tog trenutka, Džulijan Asanž bio je optužen za tehnikaliju. On je danas pred sudom, jer se nije odazvao pravosudnim organima 2012. kada je Švedska tražila od Velike Britanije njegovo izručenje zbog optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Sve te optužbe su u međuvremenu ili odbačene zbog zastarelosti ili jednostavno povučene. Međutim, neodazivanje sudu je ostalo.

Britanska premijerka Tereza Mej i ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid uglas ponavljaju da "niko nije iznad zakona" i da je to razlog Asanžovog hapšenja.

Međutim, sudija na današnjem ročištu nazvao je australijskog hakera "narcisom koji ne ide dalje od sopstvenog sebičnog interesa".

Sa druge strane Atlantika, pravni tim Čelsi Mening očekuje da ona bude puštena iz zatvora istog dana kada Asanž bude izručen Sjedinjenim Državama.

Da podsetimo, Čelsi Mening je transrodna osoba, rođena kao Bredli Mening. Nju je američki vojni sud jula 2103. godine optužio za špijunažu zato što je Vikiliksu, kao pripadnik američkih vojnih snaga, prosledila oko 750.000 poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Ona je odslužila kaznu, koja je trajala od 2010. do 2017. godine, ali je u zatvoru od 8. marta 2019. godine jer odbija da svedoči protiv Džulijana Asanža.

Australijski haker danas je namignuo novinarima. Na sajtu Vikiliksa kao partneri o koobjavljivači procurelih dokumenata, od kojih je najnoviji niz poverljivih spisa papske kurije, navedeni su svi najugledniji listovi sveta.

Asanžov mig može se tumačiti i kao poziv sedmoj sili da odbranom njega, odbrani sopstvenu slobodu. No, pitanje je da li mediji 2019. godine dele mišljenje sa najčuvenijim hakerom sveta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара