Novi rok za Bregzit 31. oktobar

Lideri Evropske unije dogovorili su na samitu u Briselu da Velikoj Britaniji produže rok za izlazak iz EU do 31. oktobra. Premijerka Tereza Mej kaže da je to krajnji rok i da će dati sve od sebe da se sporazumni Bregzit dogodi ranije. Kada – za sada se samo spekuliše. Nemojte zalud da trošite vreme koje vam je dato, upozorili su Britance evropski lideri.

"Članice EU i Velika Britanija dogovorile su fleksibilno produženje do 31. marta. To znači dodatnih šest meseci da Velika Britanija pronađe najbolje moguće rešenje", napisao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na svom Tviter nalogu.

Britanija, dakle, ostaje punopravni član Evropske unije sa svim obavezama prema članu 50, ali može da ratifikuje sporazum o Bregzitu svakog časa.

Ako to učini do 22. maja, izbeći će izbore za Evropski parlament. U suprotnom, na njima mora da učestvuje, kako ne bi bila prinuđena na Bregzit bez sporazuma. Premijerka Tereza Mej svesna je, kaže, nezadovoljstva, zbog rastanka koji se odužio.

"Velika Britanija je do sada trebalo da napusti Evropsku uniju i iskreno žalim što nismo uspeli da ubedimo parlament da odobri naš sporazum sa Briselom. Rok koji nam je dat je jasan, opcije takođe. Najvažnije je da postignemo konsenzus u nacionalnom interesu", rekla je Mejova.

"Nemojmo se pretvarati da će sledećih nekoliko nedelja biti lako, ali imamo obavezu kao političari da ispunimo demokratsku odluku naroda na referendumu. I dalje možemo da napustimo Uniju do 22. maja", dodala je britanska premijerka.

Poslednji rok je Noć veštica. U Evropskoj komisiji uvereni su da će se dogoditi sporazumni Bregzit. Bilo bi katastrofalno, kažu, da bude bez dogovora. Slažu se i evropski lideri.

"Kada postoji tako teška odluka kao što je povlačenje jedne članice iz evropskog bloka, dobićemo više vremena da taj izlazak bude uređen i jasan. Ključno je pitanje pristanka britanskog parlamenta na sporazum sa Briselom. Naglasili smo se da se dogovor neće menjati, da možemo da pričamo o budućim odnosima", poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Dalje odlaganje Bregzita, posle 31. oktobra, ne čini se izvesnim. Ovo je poslednje produženje roka – bilo da Britanci usvoje sporazum, otkažu Bregzit ili odu bez papira.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара