Tereza Mej traži novi rok, a Makron plan

U Briselu je u toku vanredni samit na kojem lideri Unije odlučuju da li će i pod kojim uslovima odobriti novo odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU. Premijerka Tereza Mej zatražila je pomeranje roka za Bregzit do 30. juna, ali se očekuje da će se lideri odlučiti za odlaganje na duži rok. U nacrtu zaključka sa sastanka navedeno je da će se od Britanije tražiti da se uzdrži od podrivanja evropskog bloka tokom produženja odlaganja Bregzita.

Evropska unija će imati više sastanaka bez Britanije i tražiće da se Britanija uzdrži od podrivanja evropskog bloka "posebno kada učestvuje u procesima donošenja odluka" tokom produženja odlaganja Bregzita, stoji u najnovijem nacrtu zaključaka lidera EU, prenosi Rojters.

Nacrt u koji je Rojters imao uvid mogao bi i dalje tokom razgovora da bude promenjen.

"27 država članica i (Evropska) Komisija ... nastaviće da se sastaju odvojeno na svim nivoima kako bi raspravljale o odnosu prema situaciji nakon povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva", stoji u nacrtu, navodi Rojters.

U petak, 12. aprila, u ponoć Velika Britanija će napustiti EU - osim ako na samitu večeras evropski lideri prihvate zahtev za odlaganje. 

Da bi to učinili, očekuju jasan plan kako će odlaganje biti iskorišćeno – nešto što premijerka Mej do sada nije uspela da pruži.

Donald Tusk je predložio fleksibilno odlaganje na godinu dana, s tim da Britanija može da izađe i ranije ako usvoji sporazum.

"Zatražila sam odlaganje do 30. juna. Ali bilo koji rok da je u pitanju, važno je da napustimo EU kada omogućimo ratifikovanje sporazuma, koji će nam omogućiti da izađemo iz Unije na uređen način", rekla je Mejova.

Pravo veta ima svaka država članica 

Svaki od 27 lidera EU koji se sastaju večeras ima mogućnost veta na zahtev Velike Britanije o odlaganju, ali se ne očekuje da će bilo ko preuzeti odgovornost za haotični izlazak bez sporazuma do kojeg bi došlo već u petak.

Neki lideri žele čvršće garancije da Britanija nakon odlaganja neće blokirati rad EU zarad ustupaka oko Bregzita. Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je da neće prihvatiti duže odlaganje bez plana.

"Za mene još ništa nije rešeno, pogotovo ne kada je reč o dužem odlaganju Bregzita. Pred nama je posao obnove Evrope i ne želim da nas Bregzit u tome ugrozi", naveo je Makron.

Nemačka kancelarka Angela Merkel očekuje jednoglasan dogovor Unije o zahtevu za odlaganje Bregzita. "Važna je i funkcionalnost institucija Unije – i poruka da je, u slučaju odlaganja Bregzita – Britanija spremna za evropske izbore", istakla je Merkelova.

Zemlje koje bi najviše bile pogođene Bregzitom bez sporazuma održale su zaseban pripremni sastanak sa slučaj da dođe do takvog scenarija u petak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво