Osuđeni lideri protesta u Hongongu

Sud u Hongkongu proglasio je lidere protesta iz 2014. godine krivim po optužnici koja ih tereti za uznemiravanje javnosti. Među devetoricom osuđenih su i profesor prava, dvojica poslanika, nekadašnji studentski aktivista i jedan penzionisani pastor. Svi osuđeni mogli bi da dobiju višegodišnje zatvorske kazne. Kritičari vlasti u Pekingu upozoravaju da Kina sve više ograničava slobode u gradu koji je pod njeno okrilje vraćen 1997. godine.

Trojica optuženih, koje smatraju "kolovođama" protesta koji je trajao 79 dana – Beni Taj (54), Čan Kiman (60) i penzionisani pastor Ču Jiuming (75) – osuđeni su za "udruživanje radi uznemiravanja javnosti". Pored toga, Taj i Čan su proglašeni krivima i za "podsticanje na uznemiravanje javnosti".

Sva trojica izjasnila su se da nisu krivi za dela za koja ih optužnica tereti, a mogla bi da im bude izrečena kazna i do sedam godina zatvora.

Taj je u izjavi za Rojters po izricanju presude rekao da će nastaviti borbu za uspostavljanje "pune demokratije" u Hongkongu.

"Odlučili smo se na građansku neposlušnost zbog toga što želimo pravdu za stanovnike Hongkonga", istakao je Taj.

U obrazloženju presude, sudija Džoni Čan je naveo da je koncept građanske neposlušnosti "priznat u Hongkongu", ali da on ne može poslužiti kao odbrana u krivičnom procesu.

"Krivično delo 'udruživanje radi uznemiravanja javnosti' nema neželjeni efekat ograničavanja ili suzbijanja građanske neposlušnosti u povoju, niti suzbijanja ljudskih prava, kako su to optuženi tvrdili", navodi se u obrazloženju presude.

Kritičari upozoravaju da Kina, otkako su joj Britanci vratili Hongkong, izbegava da primeni dogovoreno – da održi visok stepen autonomije i sloboda u tom gradu, odnosno da poštuje princip "jedna zemlja, dva sistema".

Gotovo pet godina posle protesta, aktivisti za zaštitu demokratije, diplomate i uticajni biznismeni i dalje izražavaju zabrinutost zbog sve većeg pritiska vlasti u Pekingu, kojim se ograničavaju slobode u Hongkongu.

Pored trojice navedenih, osuđeni su i poslanici Tanja Čan i Šju Kačun, nekadašnji studentski lideri Ejson Čang i Tomi Čong, aktivista Rafael Vong, kao i veterana borbe za demokratiju Li Vingtat.

Kazne će biti izrečene naknadno.

Poslednjih meseci 2014. godine, stotine hiljada građana protestovalo je blokirajući poslovnu četvrt u Hongkongu, tražeći pravo da na slobodnim izborima biraju predsednika hongkonške vlade, bez uplitanja Pekinga.

Policija je, posle 79 dana, uspela da razbije demonstracije i "raščisti" ulice.

Zahtevi demonstranata do danas nisu ispunjeni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара