Jubilarni samit NATO-a o bezbednosnim izazovima 21. veka

NATO ne želi novu trku u naoružanju, niti novi Hladni rat, ali će se odbraniti ako bude trebalo, poruka je sa obeležavanja 70 godina od postojanja Alijanse, u Vašingtonu. Šefovi diplomatija 29 članica pokušavaju da sagledaju kako će NATO odgovoriti na, prema stavu Alijanse, izazove 21. veka – naoružavanje Rusije, jačanje Kine, pitanje Irana i sajber bezbednosti.

Za najveći vojni savez na svetu, terorizam je nedvosmisleno najveća globalna pretnja, ali to su sve više i Rusija. U NATO-u tvrde da Moskva krši Sporazum o nuklearnom razoružanju, i demonstrira vojnu snagu pred susedima, Gruzijom i Ukrajinom. Pretnje su i sajber tehnologije, koje menjaju prirodu sukoba.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg kaže da Rusija i dalje krši Sporazum o raketama kratkog i srednjeg dometa.

"Rusija je anektirala Krim od Ukrajine i vojno jača u regionu. NATO je posvećen neširenju atomskog oružja. Ne želimo novu trku u naoružanju, niti novi Hladni rat, ali ne smemo da budemo naivni. Nismo bezbedni, ako samo jedna strana poštuje sporazum", navodi Stoltenberg.

Sedamdesetu godišnjicu Alijanse zasenio je spor o nedovoljnim izdvajanjima članica za vojsku, na šta najviše primedbi ima Amerika. Poslednjih godina, evropske članice NATO-a i Kanada izdvojile su još 41 milijardu dolara za odbranu.

''Saveznici u NATO-u su obećali da će više ulagati u odbranu. Očekujem da ispune obećanje. To nismo učinili zbog SAD, već zbog toga što živimo u sve nestabilnijem svetu", napominje generalni sekretar Alijanse.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo smatra da saveznike treba pripremiti za rusku agresiju, nekontrolisanu migraciju, sajber napade, energetsku bezbednost, utakmicu sa Kinom...

"Nema više izgovora da naši građani odbijaju veće troškove za vojsku i bezbednost", naglašava Pompeo.

Neke nesuglasice unutar saveza, našle su se na marginama skupa, ali Amerika nije propustila priliku da Turskoj i Nemačkoj poruči da su, zbog ekonomske i vojne saradnje sa Rusijom –nepromišljene. Na namere da kupi ruski protivraketni sistem S-400, Ankara se našla pred ultimatumom Vašingtona.

"Turska mora da bira – da li želi da ostane važan partner najuspešnije vojne alijanse u istoriji, ili da to partnerstvo rizikuje nepromišljenim odlukama, koje podrivaju naš savez", poručio je Ankari potpredsednik SAD Majk Pens.

Turska odgovara da ostaje pri svom stavu. U Severnoatlantskoj alijansi, kojem bi trebalo da se pridruži i Makedonija, ocenjeno je da je NATO doprineo bezbednosti na Balkanu, uprkos etničkim sukobima u regionu, ali da je zabeležio poraze u Avganistanu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара