Makron Britancima: Plan za Bregzit je potreban odmah

Predsednik Francuske Emanuel Makron zatražio je od zvaničnog Londona da pre samita u Briselu sledeće nedelje iznese plan i prekine zastoj u Bregzitu i upozorio da Britanija rizikuje da se suoči sa "neurednim" izlaskom iz Unije.

"Ako Velika Britanija skoro tri godine posle referenduma nije sposobna da dođe do rešenja koje bi imalo većinsku podršku, Bregzit bez dogovora će biti izabran sam od sebe", istakao je Emanuel Makron.

Francuski predsednik je, govoreći o predstojećim izborima sa premijerom Irske Leom Varadkarom, rekao da je bez obzira da li taj alternativni plan uključuje vanredne izbore, referendum ili carinsku uniju odluka o tome na Britaniji, ali da je odgovor potreban odmah, navodi Rojters.

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije rekao je ranije da uprkos tmurnoj prognozi i dalje postoji šansa da se postigne dogovor o Bregzitu na samitu u Londonu 10. aprila.

Ukoliko tada EU i Britanija ne nađu zajedničko rešenje, Britanija će zvanično 12. aprila napustiti evropski blok bez ikakvog dogovora.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 02. apr 2019, 22:35) - anonymous [neregistrovani]

Mislim da je sada sve jasno

Izlazak Britanije iz EU je bez dileme ali se to namerno razvlači da bi BR mogla da glasa za EU Parlament. Saodnos snaga po tom pitanju je veoma nepovoljan za neke prijatelje Britanije koji ostaju u EU, kao i za neke koji pretenduju na članstvo. Zato Mej i još neki u BR razvlače da bi mogli da glasaju i time utiču na ostale u EU, kao i da bi u EU ostavili povoljniji odnos snaga - za sebe i svoje prijatelje ubuduće.

(utorak, 02. apr 2019, 19:38) - Aotearoa [neregistrovani]

Makrona treba vise da brine

to sto jos uvek ne postoji dogovor sa "zutim prslucinma" !