Ankara i Istanbul se otrgli Erdoganu

Stranka turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana izgubila je na lokalnim izborima kontrolu nad najvećim gradovima u Turskoj. Kandidati AKP poraženi su u Ankari, Izmiru, Antaliji, Adani i Mersinu. Opozicija takođe vodi u trci za gradonačelnika Istanbula, saopštila je izborna komisija.

Stranka turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana izgubila je, na lokalnim izborima, kontrolu nad glavnim gradom Ankarom posle 25 godina na vlasti.

Kandidati glavne turske opozicione Republikanske narodne partije gradonačelnike su dobili u turističkim centrima Izmiru i Antaliji, kao i u Adani, Hataju i Mersinu.

"Verujem da je jedini razlog što smo izgubili u nekim gradovima to što nismo bili dovoljno otvoreni za naš narod i nismo osvojili njihova srca. Kada izborna komisija objavi zvanične rezultate, ako budemo imali prigovore, žalićemo se gde god je to potrebno," izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. 

Opozicija takođe vodi u trci za gradonačelnika Istanbula, saopštila je izborna komisija. 

Kandidat glavne turske opozicione Republikanske narodne partije Ekrem Imamoglu ima 4.159.650 osvojenih glasova dok Binali Ildirim iz AKP-a ima 4.131.761 glas.

U Istanbulu se čekaju rezultati iz svega 84 glasačke kutije koje još nisu obrađene zbog prigovora.

Ranije su oba rivala tvrdila da su dobila izbornu trku za gradonačelnika Istanbula.

Imamoglu je izjavio da prikupljeno 99,74 odsto glasova dok se rezultati čekaju iz svega 82 glasačke kutije. Imamoglu je takođe obećao da će služiti svim 16 miliona Istanbulaca jednako, bez diskriminacije.

Jildirim je, međutim, novinarima rekao da nevažeći glasovi deset puta premašuju razliku glasova i da njegov rival trenutno ima 25.000 glasova više.

"Postoji 31.136 glasačkih kutija. Ako se jedan glas unese pogrešno u svaku glasačku kutiju, to je 31.136 glasova, što je više od razlike," naglasio je Jildirim.

On se zahvalio svim građanima Istanbula i naglasio da će izborna komisija Turske imati konačnu reč.

AKP ulaže prigovor na rezultate u Ankari

Kandidat turske vladajuće Partije pravde i razvoja u Ankari izjavio je da su postojale veoma "jasne nepravilnosti" na stotinama kutija sa izbornim listićima, nakon što je opozicioni rival osigurao pobedu na lokalnim izborima u tom gradu.

Mehmet Ozhaseki, kandidat AKP, naglasio je da je razlog zašto je njegova partija uložila prigovor "održanje pravde", a ne mentalitet "mi moramo pobediti", prenosi Rojters.

Izborna drama oborila je vrednost lire u odnosu na dolar. Analtičari ocenjuju da su upravo zbog ekonomskog pada i valutne krize birači želeli da kazne Erdogana.

Zbog loših rezultata u velikim gradovima izvori bliski vladajućoj partiji ne isključuju mogućnost rekonstrukcije vlade.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво