Komičar osvojio najviše glasova na izborima u Ukrajini, sledi "dvoboj" sa Porošenkom

Izlazne ankete pokazuju da će u drugi krug izbora za predsednika Ukrajine ići komičar Volodimir Zelenski, koji će "odmeriti snage" sa dosadašnjim predsednikom Petrom Porošenkom.

Na današnjim izborima najviše glasova osvojio je 41-godišnji glumac Volodimir Zelenski – 30,4 odsto, dok je ispod njega dosadašnji predsednik Petro Porošenko, sa 17,8 odsto glasova, pokazuju izlazne ankete.

Sledi Julija Timošenko sa 14,2 odsto, dok su ostali predsednički kandidati osvojili jednocifreni procenat podrške birača, javlja Ukrinform.

Izlazne anketa urađene su na osnovu glasova do 18 časova. Učestvovalo je oko 20.000 na 600 glasačkih mesta širom Ukrajine, navodi Unijan.

Inače, izlazne ankete potvrđuju predizborna istraživanja prema kojima je takođe favorit bio glumac koji tumači lik antikorupcijskog predsednika u popularnoj TV seriji.

Drugi krug izbora biće održan 21. aprila, budući da nijedan kandidat nije osvojio više od 50 odsto glasova.

Po objavljivanju prvih rezultata, Volodimir Zelenski se zahvalio Ukrajincima koji su ga podržali.

"Hvala svima koji nisu glasali samo za zabavu", rekao je Zelenski i dodao da je video nekoliko izlaznih anketa, ali da predsednik može biti samo jedan.

Porošenko je brzo nakon zatvaranja birališta poručio da su izbori bili slobodni, u skladu sa međunarodnim standardima.

Na Tviteru je zahvalio svima koji su danas glasali, posebno, kako kaže, onima koji su odlučili da ne čekaju drugu rundu i u prvom krugu podržali evropski put Ukrajine, ulazak u NATO, kao i nezavisnost od Rusije.

S druge strane, iz opozicionog štaba Julije Timošenko osporavaju rezultat anketa, ističući da je, prema njihovoj evidenciji, bivša premijerka osvojila dovoljno glasova za drugi krug.

Na današnjim izborima za narodnu volju se nadmetalo 39 kandidata, a izlaznost je do 15 časova bila 44,36 odsto.

Iz Centralne izborne komisije saopšteno je da nisu zabeležene sistemske nepravilnosti, iako je bilo slučajeva da su birači dovoženi na glasanje, ili da su fotografisali glasački listić.

Policija je saopštila da je registrovala oko 70 slučajeva nezakonitih aktivnosti na glasačkim mestima i već otvorila 11 krivičnih istraga.

Prethodno je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je u pokrajini Černigov bačen Molotovljev koktel, na jednom od biračkih mesta u gradu Borzna, ali glasanje nije prekinuto.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво