Odobreno treće glasanje o Bregzitu

Poslanici Donjeg doma britanskog parlamenta u petak će treći put glasati o sporazumu o Bregzitu, koji je vlada usaglasila sa čelnicima Evropske unije.

Glasanje je odobrio predsednik Donjeg doma Džon Berkov, koji je prošle sedmice izjavio da to neće biti omogućeno ukoliko se sporazum ne izmeni, jer nije dozvoljeno da se poslanici tri puta izjašnjavaju o istom predlogu.

Da bi zaobišla to pravilo, premijerka Tereza Mej je odlučila da traži glasanje samo o jednom delu sporazuma, o Ugovoru o izlasku, a izostavljena je politička izjava o budućim vezama Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije.

Ukoliko poslanici sutra prihvate taj deo sporazuma, vladi bi bilo omogućeno da izlazak iz Evropske unije odloži do 22. maja, dan uoči izbora za Evropski parlament.

Prihvatanje dela dokumeta ne bi, međutim, bilo dovoljno da sporazum bude ratifikovan u parlamentu, jer zakon to ne dopušta.

Vlada bi u tom slučaju naknadno mogla da traži glasanje o drugom delu sporazuma, a druga mogućnost je da se izmeni zakon, tako da prihvatanje jednog dela bude dovoljno za ratifikaciju.

Svi smo saglasni da ne želimo da se nađemo u situaciji da moramo da tražimo još jednu odlaganje i da zbog toga budemo primorani da učestvujemo na izborima za Evropski parlament, rekla je poslanicima ministarka za vezu sa parlamentom Andrea Ladsom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара