Šta Golanska visoravan znači za Bliski istok

Pitanje statusa Golanske visoravni u centar međunarodne javnosti stavio je američki predsednik Donald Tramp. On predlaže da ovaj deo na Bliskom istoku pripadne Izraelu, ali je naišao na negativnu reakciju.

Golanska visoravan je prostor na granici između Izraela, Libana, Jordana i Sirije i od strateškog je značaja, zbog održavanja vodenog basena u regionu.

Viši delovi su pokriveni snegom, koji se u proleće otapa i sliva u reku Jordan, odakle se vodom snabdeva Izrael, i to sa 15 odsto od ukupnih potreba za vodom.

Poslednjih decenija, na Golanskoj visoravni je bilo mirno, a incidenti nisu uplašili stanovništvo.

Golanska visoravan je strateška tačka koju je Izrael zauzeo 1967. i 1981. anektirao, mada međunarodna zajednica to nikada nije priznala.

Tada je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno usvojio rezoluciju u kojoj je utvrđeno da "odluka Izraela da uspostavlja svoje zakone, jurisdikciju i upravu na okupiranoj sirijskoj Golanskoj visoravni nije važeća i nema međunarodnu pravnu snagu".

Sirija i Izrael su tehnički još u ratu.

Mirovna misija Ujedinjenih nacija nadgleda ovu oblast čiji se uzani kopneni pojas prostire na 70 kilometara od planine Hermon na libanskoj granici, do reke Jarmuk na granici sa Jordanom.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio da je vreme da njegova zemlja Golansku visoravan prizna kao deo Izraela.

Evropska unija i brojne bliskoistočne zemlje to ne priznaju, a iz Ujedinjenih nacija poručuju da status Golanske visoravni ostaje nepromenjen.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара