Bivši ruski ministar uhapšen zbog pronevere četiri milijarde rubalja

Ruska istražna agencija saopštila je da je uhapšen bivši ministar vlade Mihail Abizov pod optužbom da je osnovao kriminalnu grupu i proneverio četiri milijarde rubalja (oko 62 miliona dolara). Abizov demantuje krivicu.

Mihail Abizov (46) se sumnjiči da je predvodio grupu koja je proneverila fondove dve kompanije za energetiku iz Sibira i novac prebacio na račune stranih banaka, prenosi AP.

Međutim, Abizov demantuje krivicu. "Abizov se izjasnio da nije kriv", rekao je advokat bivšeg ministra Aleksandar Asnis za Tas.

U međuvremenu ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) i druga istražna tela započeće istragu o njegovim aktivnostima dok je bio na mestu ministra.

"Istraga će se fokusirati na činjenicu da je Abizov imao priliku da kontroliše delatnosti više kompanija i da bi mogao da stoji iza pozajmica od više milijardi koje su prebačene na ofšor račune", rekao je izvor agencije Tas.

Abizov je bio član ruske vlade od 2012. do 2018. godine i bio je zadužen da nadgleda informacione tehnologije i napore da se poveća transparentnost vlade.

Inače, Abizov je blizak prijatelj ruskog premijera Dmitrija Medvedeva i iako je napustio kabinet prošle godine radio je kao savetnik u vladi.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, izjavio je da je predsednik unapred bio obavešten o sumnjama u vezi sa Abizovom, prenosi Tas.

Oleg Osipov, portparol ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, istakao je da je premijer upoznat sa informacijama, ali da se tvrdnje agencija za sprovođenje zakona odnose na njegove "komercijalne aktivnosti, a ne na rad u vladi". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво