EP odobrio reforme autorskih prava na internetu

Evropski parlament odobrio je zakon o reformi autorskih prava čiji je cilj da kreativnim piscima i umetnicima pruži bolju zaštitu svojih prava i prihoda. Međutim, kritičari strahuju za slobodu govora.

Evropski parlament usvojio je preliminarnu sporazum o izmeni pravila o autorskim pravima starim 20 godina, koji će naterati kompanije poput "Gugla" da plate izdavačima i umetnicima što koriste njihov rad onlajn. 

Posle trogodišnjeg procesa za predlog zakona u Evropskom parlamentu glasalo je 348 naspram 274 poslanika, dok je njih 36 bilo uzdržano.

Međutim, predlog zakona, koji tek treba da odobre 28 država članica, naišao je na kritike jer se njime, kako se tvrdi, guši sloboda i kreativnost na internetu.

AP navodi da je najkontroverzniji deo predloga onaj koji zahteva da kompanije, kao što su Jutjub i Fejsbuk, preuzmu odgovornost za sadržaj zaštićen autorskim pravima, koji se objavljuje na njihovim platformama.

Protivnici tvrde da će to ograničiti slobodu govora, ugroziti kreativnost na internetu i primorati sajtove da instaliraju filtere.

Ubrzo po usvajanju uredbe, oglasila se kompanija "Gugl", koja je navela da će reforme autorskih prava Evropske unije prouzrokovati "pravu nesigurnost" i naneti štetu kreativnim i digitalnim ekonomijama Unije.

Evropska komisija počela je ovaj proces pre dve godine u pokušaju da se zaštiti evropsko kulturno nasleđe i osigura da izdavači, emiteri i umetnici prime pravičnu naknadu od velikih onlajn kompanija, dodaje Rojters.

Više desetina hiljada ljudi marširalo je tokom vikenda gradovima širom Nemačke u znak protesta protiv planiranih reformi autoskih prava, strahujući da će one dovesti do cenzure na internetu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво