Sastanak velikih u Parizu, šta je boljka trgovine između Kine i EU

Trgovina i ekonomske veze bile su glavne teme u Parizu, gde je održan sastanak kineskog predsednika Sija Đinpinga, francuskog Emanuela Makrona, nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika EK Žan Kloda Junkera.

Emanuel Makron je istakao da želi da izgradi pravedniji, uravnoteženiji multilateralni trgovinski okvir sa Kinom.

"Moramo kroz akcije pokazati da saradnja donosi više od konfrontacije i da ćemo više dobiti kroz otvorenost nego kroz zatvaranje vrata", rekao je Makron.

Francuski lider je nastojao da stvori ujedinjeni front Evrope koji bi se suočio se s kineskim napretkom u trgovini i tehnologiji i podstakne uravnoteženiji odnos sa Pekingom. On je pozvao na partnerstvo s Kinom na temelju poverenja, prenosi Rojters.

"Među nama postoje neslaganja, očigledno u istoriji čovečanstva moć ne ide bez rivalstva, niko od nas nije naivan", rekao je Makron, dodajući da EU poštuje Kinu i odlučna je da vodi dijalog i ostvari saradnju.

Si je pokušao da uveri Makrona da je saradnja glavni tok u kinesko-evropskim odnosima, čak i ako su dve strane imale razlike i postojala je konkurencija između njih.

"Saradnja je veća od nadmetanja. Treba da povećamo pozitivnu energiju, radimo rame uz rame i pomažemo jedni drugima, i ne treba uvek da brinemo i osvrćemo se iza sebe sa sumnjom, već da se krećemo napred", rekao je Si.

Angela Merkel je rekla da Evropa želi da igra aktivnu ulogu u kineskoj inicijativi "Jedan pojas, jedan put", ali da ona mora voditi ka većem reciprocitetu u trgovini, sa čime se složio i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, koji je ponovio zahtev da evropske kompanije imaju veći pristup kineskom tržištu.

Rekao je da bi "evropske kompanije mogle da imaju isti stepen pristupa kineskom tržištu, kao što kineske kompanije imajuu Evropi".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара