Novi vazdušni napadi i brza mobilizacija oko Pojasa Gaze

Postignuto primirje između Palestinaca i Izraela nije bilo dugog daha. Palestinski ekstremisti iz Pojasa Gaze u toku noći ponovo su ispalili rakete na ciljeve na jugu Izraela. Izrael je odgovorio vazdušnim napadima na teritoriju pod kontrolom Hamasa.

Sirene za napad su nastavile da se čuju u izraelskim gradovima u blizini granice, a vojska je rasporedila dodatne trupe i tenkove duž granice i saopštila da su kao odgovor na raketni napad napadnuti Hamasov kompleks.

Nije bilo neposrednih izveštaja o žrtvama.

Najnoviji sukobi Izraela i Palestine počeli su u ponedeljak ujutru pošto je sedmoro Izraelaca ranjeno u raketom napadu blizu Tel Aviva.

Izrael je zatim u znak odmazde izveo niz vazdušnih napada na lokacije širom Pojasa Gaze, u kojem je sedam osoba ranjeno kada je tokom napada pogođena jedna kuća.

Palestinski zvaničnici su zatim u ponedeljak saopštili da je Egipat posredovao u postizanju primirja. Prema navodima neimenovanog zvaničnika koji je upoznat s posredovanjem Egipta, primirje je stupilo na snagu u 22.00 po lokalnom vremenu. O tome da je dogovoren prekid vatre javila je i televizija Hamasa, preneo je Rojters.

Izraelski zvaničnici se nisu oglasili sa komentarima povodom navodnog primirja, a u zemlji je vandredno stanje i dalje na snazi, škole na jugu zemlje su zatvorene i stanovnicima je naloženo da ostanu u blizini skloništa. Vojska je saopštila da je "spremna za razne scenarije".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je ovim povodom skratio posetu SAD. "Izrael ovo neće tolerisati. Ja neću tolerisati ovo", izjavio je on.

Predsednik SAD Donald Tramp je novinarima sa Netanjahuom rekao da je Izrael ima "apsolutno pravo" da se brani.

Izrael je vodio tri rata za Gazu otkako je Hamas preuzeo kontrolu nad tom teritorijom 2007. godine. Izraelski vazdušni napadi u znak odmazde za rakete iz Gaze su česta pojava, ali izraelska brza mobilizacija dodatnih trupa u pograničnu oblast bila je neobična, podseća Rojters.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво