Mej: Bez podrške u parlamentu nema trećeg glasanja za Bregzit

Britanska premijerka Tereza Mej je izjavila da još uvek nema dovoljnu podršku kako bi po treći put iznela svoj predlog sporazuma o Bregzitu pred britanski parlament, kao i da će sa poslanicima nastaviti razgovore u cilju dobijanja njihove podrške.

"I dalje verujem da je ispravan korak napred da Velika Britanija napusti EU što je pre moguće sa dogovorom, a sada je to 22. maj", rekla je Mejova u parlamentu, prenosi Rojters.

"Ali sa velikim žaljenjem moram da zaključim da, kako stvari stoje, još uvek nema dovoljno podrške u Donjem domu kako bi sporazum vratili pred poslanike za ovo treće značajno glasanje", naglasila je britanska premijerka.

Lider Laburističke partije Džeremi Korbin je rekao da je vladin pristup Bregzitu postao nacionalna sramota.

"Posle dve godine neuspeha i prekršenih obećanja, premijerka je prošle nedelje konačno prihvatila neizbežno i glasala za produženje člana 50 Lisabonskog ugovora. Uprkos volji poslanika iskazanoj u ovom domu i dalje smo suočeni sa mogućnošću katastrofalnog izlaska iz Unije bez dogovora", istakao je Korbin.

Mejova je morala da odloži prvobitni datum napuštanja EU zakazan 29. marta zbog blokade u britanskom parlamentu.

Velika Britanija treba da napusti EU 22. maja ako predlog premijerke bude ove nedelje odobren u parlamentu.

Ako se to ne dogodi Britanija će imati rok do 12. aprila da ponudi novi plan ili da se odluči da napusti EU bez sporazuma, a to bi moglo dovesti do velikih ekonomskih previranja, zaključuje agencija.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 26. mar 2019, 06:25) - anonymous [neregistrovani]

Много дуго нешто напуштају ЕУ

Праве се "енглези "