Erdogan: Aja Sofija može opet da postane džamija

Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da nije nemoguće da istanbulska Aja Sofija, koja je trenutno muzej, postane džamija.

Novinari su u specijalnom predizbornom programu turskih televizija TRGT Haber i Bejaz pitali Redžepa Tajipa Erdogana da li će turski državljani moći besplatno da posećuju Aja Sofiju.

"Nije nemoguće, vrlo je to moguće. Čak možemo i da promenimo da to više ne bude muzej, već da bude džamija. Turisti dolaze i besplatno posećuju Sultan Ahmetovu džamiju, Sulejmaniju, Fatihovu džamiju, tako bi mogli da posećuju i Aja Sofiju. Izgubila bi status muzeja koji je svakako naknadno dodeljen", poručio je Erdogan, prenosi Anadolija.

Aja Sofija je izgrađena 537. godine u doba vizantijskog cara Justinijana. Skoro hiljadu godina korišćena je kao crkva, sve dok Mehmed II 1453. godine nije osvojio tadašnji Konstantinopolj i Aja Sofiju pretvorio u džamiju.

Nakon toga su uz objekat sagrađena četiri minareta, kao i četiri stuba koji nose kupolu prečnika 32 metra na visini od 65 metara.

Objekat je od tada skoro 500 godina pobožnim muslimanima služio za obavljanje verskih obreda. Mustafa Kemal Ataturk, osnivač Turske Republike, 1935. godine je naredio da se Aja Sofija pretvori u muzej što je bio simbol toga koliko je odlučan da Tursku pretvori u sekularnu državu.

broj komentara 13 pošalji komentar
(ponedeljak, 09. dec 2019, 14:39) - anonymous Sofija [neregistrovani]

Sofija

Gledam freske koje niko nije mogao uništiti, i ne treba.Nikad i nigde ma gdje se nalazila džamija, ne treba dirati svetinju pa tako ni crkvu.Ne treba jer je veliki grijeh od džamije praviti crkvu ili od crkve džamiju, to je suludo a Bog je jedan.

(ponedeljak, 25. mar 2019, 16:15) - anonymous [neregistrovani]

Aja Sofija

je u njegovom dvorištu i radiće ono šta želi. Nije bitno šta ko kaže.

(ponedeljak, 25. mar 2019, 16:02) - anonymous [neregistrovani]

"Moze opet da postane"

Istanbul moze opet da postane Konstantinopolis.

(ponedeljak, 25. mar 2019, 12:00) - Konstantin [neregistrovani]

Kuda ide sve ovo...

Ponovo se svuda u Svetu kopaju stare rane. Čemu??? Nije nam bilo dovoljno ratova i stradanja??? Svi jačaju nacionalizam...

(ponedeljak, 25. mar 2019, 11:56) - milan lala [neregistrovani]

Crkva Aja Sorija

Erdogan bi u EU sa sultanskim turbanom i crkvom Aja Sofijom pretvorenom u dzamiju. E ne uklapa se to u demokratske vrednosti u Evropi . Je li ikad pomislio da bi bilo pravedno otetu Crkvu vratiti valasniku. Mnogo se zaigrao . Jedan od uslova Turskoj za ulazak u EU treba da bude da se crkva Aja Sofija vrati vlasniku.

(ponedeljak, 25. mar 2019, 10:59) - pero [neregistrovani]

Izgleda mi...

Da je tudje najsladje, pa makar to bila i crkva. E Erdogane, Erdogane....zagrebi malo dublje u istoriju pa ces videti sta je bila ta gradjevina od njenog prvog dana!

(ponedeljak, 25. mar 2019, 10:58) - Vlajko [neregistrovani]

Čitam i ne verujem

U svakoj prostoriji slike Ataturka, svi se navodno kunu u njega i reforme koje je on napravio da Turska krene putem modernih demokratija u dvadesetom veku. Sada se pojavljuje predsednik, koji dobar deo tih poteza koji su postali standard turskog društva hoće da potre i da vrati stvari nazad. Šta ako nekome padne na pamet da Aja Sofija ipak bude crkva što je prvobitno i bila? Čemu inaćenje kada je ideja sa muzejom u kom se još otkrivaju neke freske i nije prikazano sve što poseduje ipak najbolja. Ako je Turcima skupo da plaćaju ulaznicu neka im država subvencioniše. Meni nije bilo skupo da vidim i taj objekat i Plavu džamiju i palatu Top Kapi i Dolmahbahče i poneo sam odlične utiske, ljudi su bili prijatni spremni da pomognu. Zašto menjati nešto što funkcioniše i stavrati zarad jeftinih političkih poena zlu krv.

(ponedeljak, 25. mar 2019, 10:56) - Zlatko [neregistrovani]

Uzurpatori

A može opet i ono što je prvobitno bila, šta misliš o tome?

(ponedeljak, 25. mar 2019, 10:48) - Jelena [neregistrovani]

Džamija

Ataturk se prevrće u grobu.

(ponedeljak, 25. mar 2019, 10:43) - anonymous [neregistrovani]

A je li

Ako ćemo tako onda bi pre postala pravoslavna crkva ponovo.