Tramp: Sramota što sam morao da prođem kroz istragu

Posle 22 meseca rada i više od 500 saslušanih svedoka, specijalni istražitelj Robert Maler zaključio je da ni Donald Tramp niti bilo ko iz njegovog okruženja nije sarađivao sa Rusijom u predsedničkoj kampanji u cilju uticaja na rezultate izbora. Tramp ističe da drugačiji epilog nije ni očekivao, i da očekuje da neko razmotri i drugu stranu. Demokrate traže objavljivanje potpunog izveštaja i naglašavaju da priča još nije okončana.

U sažetom pregledu rezultata Malerove istrage, državni tužilac Vilijam Bar ukazuje da istražitelj nije pronašao dokaze da je bilo ko u Trampovoj kampanji bio u dosluhu ili u koordinaciji sa ruskom vladom.

Međutim, kada je reč o ometanju sprovođenja pravde od strane predsednika Trampa, u izveštaju se specifično ne navodi da je on počinio krivično delo, ali se takođe ni ne oslobađa odgovornosti.

Ta odluka ostavljena je sekretaru Baru koji je sa svojim saradnicima zaključio da ponuđeni dokazi ne opravdavaju podizanje optužnice za opstrukciju pravde protiv Trampa.

Američki predsednik ne krije zadovoljstvo rezultatima istrage.

"Nije bilo tajnih dogovora sa Rusijom. Nije bilo opstrukcije niti bilo čega drugog. Ovo je potpuno oslobađanje od odgovornosti. Sramota je što je naša zemlja morala da prođe kroz ovo. Sramota je što je vaš predsednik morao da prođe kroz ovo čak i pre nego što je izabran. Nadam da će neko razmotriti i drugu stranu", rekao je Tramp.

Demokrate traže dalju istragu 

Istovremeno, predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa, demokrata Džerold Nedler smatra da predsednik Tramp nije potpuno oslobođen od odgovornosti i traži od Bara što skorije objavljivanje celokupnog izveštaja.

"Njegovi zaključci otvaraju više pitanja nego što daju odgovora, s obzirom na to da je Maler otkrio dokaze koji, kako je sam rekao, ne oslobađaju predsednika odgovornosti. Nastavljamo dalje, nastavićemo istragu o ometanju pravde, zloupotrebi položaja i korupciji, kako bismo zaštitili zakon, što je naš posao", rekao je Nedler.

U prvim analizama ukazuje se da su delimični rezultati istrage koji su sinoć objavljeni velika pobeda za predsednika Trampa, ali se i upozorava na činjenicu da Maler nije u potpunosti oslobodio odgovornosti Trampa, što demokratama u Predstavničkom domu daje dovoljno argumenata da čak i snažnije nego do sada zahtevaju detaljnu istragu ometanja pravde i zloupotrebe položaja.

Zvanična Moskva još nije reagovala na izveštaj Roberta Malera pošto, kako je to za agenciju Rojters izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, još nisu upoznati sa njegovim sadržajem.

Predsednik Tramp se suočava sa još jednom bitkom, ovoga puta u Okružnom sudu u Njujorku, gde tužioci ispituju poslovanje njegove kompanije, članove najbliže porodice i plaćanje poreza.

Ipak, jedno je sasvim sigurno, Donald Tramp danas ulazi u trku za drugi predsednički mandat mnogo sigurniji nego juče, a pred demokratama je težak zadatak da pronađu kandidata koji je u stanju da mu se suprotstavi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара