Gde je Rim na kineskom Putu svile

Italija je prva zapadno-evropska zemlja, članica Evropske unije i Grupe sedam najrazvijenijih zemalja koja je podržala kineski projekat "Jedan pojas, jedan put". Zapad je zabrinut da taj potez zvaničnog Rima "značajno odvaja Italiju od tradicionalnih saveznika", a Italija izgleda na istoku traži rešenje svojih sve većih finansijskih problema.

"Šlag na tortu" trodnevne posete kineskog predsednika Italiji je potpisivanje Memoranduma o uspostavljanju "Novog puta svile" i tridesetak sporazuma vrednih između pet i sedam milijardi.

Iako ne objavljuju detalje, zna se da je luka Trst potpisala sporazum kojim se predviđa razvoj železnice od Trsta ka istočnoj Evropi.

"Želimo da udružimo snage kako bismo unapredili saradnju na infrastrukturnim projektima, u lukama i pomorskom transportu i da napravimo konkretne poslove na Putu svile", rekao je kineski predsednik Si Đinping.

"Drevni Put svile je instrument znanja među narodima i alat za razmenu otkrića. I novi Put svile mora biti dvosmerna ulica u kojoj se ne deli samo roba, već i ideje i znanje, i traže rešenja zajedničkih problema i budućih projekata", kaže predsednik Italije Serđo Matarela.

Zanimljivo je da dve zemlje razgovaraju o unapređenju saradnje u vreme trgovinskog rata Kine i Amerike, ali i u vreme kada je Italija na ivici recesije sa javnim dugom većim od 2.000 milijardi američkih dolara.

"Saradnja s Kinom je čisto ekonomske i trgovinske prirode, sasvim u skladu s našom pozicijom u Severnoatlantskom savezu i Evropskoj uniji", kaže italijanski premijer Đuzepe Konte.

Evropske vlade su odbile da potpišu zajedničku deklaraciju o inicijativi "Jedan pojas, jedan put" prošle godine u Pekingu. Sada se izgleda lopta spušta.

"Naši odnosi sa Kinom su dobri, ali nisu odlični. Kina je naš konkurent, i partner i rival. Moramo da se prilagodimo promeni u međunarodnim odnosima", izjavio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Si Đinping je iz Italije stigao u Monako. U utorak će u Parizu biti održan sastanak predsednika Sija i lidera Francuske i Nemačke, što je uvod u pripreme samita zemalja Unije i Kine 9. aprila u Briselu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво