Ruska misija pri NATO-u: Nisu izvukli pouke iz bombardovanja SRJ

Stalna misija Rusije pri NATO-u je saopštila da zapadne države nisu izvukle pouke iz tragedije od pre 20 godina, kada je NATO bombardovao tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Dvadeset četvrtog marta 1999. godine preovladalo je iskušenje da se brzom vojnom intervencijom, a ne diplomatskim naporima reše "osetljivi međuetnički i međureligijski problemi u Jugoslaviji", čime se zaobišlo međunarodno pravo, prenosi Tas.

"Zatim su, kao rezultat bombardovanja i raketnih napada, uništeni ključni objekti civilne infrastrukture, a civili su postali kolateralna šteta. Napad na kinesku ambasadu se ne može ni objasniti", navodi se u saopštenju.

Ruska misija naglašava da je danas, uz problem priznavanja Kosova, ostao i potencijalni sukob u regionu, kao i da potezi u Iraku i Libiji pokazuju da lekcije ovih dramatičnih dešavanja na Balkanu nisu uzete u obzir.

Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov rekao je da je "NATO pokrenuo rat u (Saveznoj Republici) Jugoslaviji 24. marta 1999. bez podrške Saveta bezbednosti UN, a na osnovu nameštenog incidenta u selu Račak, koji su međunarodni mediji opisali kao masovno ubistvo Albanaca koje je počinila srpska vojska".

"To je bila čista provokacija, koja je iskorišćena kao izgovor za početak bombardovanja", rekao je Čižov za Tas.

On je rekao da su "tela boraca OVK, koji su preminuli ranije, preobučena da izgledaju kao civili, a rezultati međunarodnih forenzičkih ispitivanja sakriveni su od šire javnosti".

Prema podacima koje je objavila organizacija "Hjuman rajts voč", u bombardovanju koje je trajalo 78 dana poginulo je oko 500 civila i oko 1.000 vojnika, dok je prema podacima iz Srbije stradalo više od 2.000 civila, nekoliko stotina se vode kao nestali, dok je stradalo i oko 1.000 vojnika.

Agencija podseća da je prilikom bombardovanja skoro u potpunosti uništena industrijska infrastruktura, kao i više od 1.500 naselja, 60 mostova, a oštećeno je 30 odsto škola i 100 spomenika.

Materijalna šteta se procenjuje na između 30 i 100 milijardi dolara, a pojedini objekti do danas nikada nisu rekonstruisani, piše Tas.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво