Preminuo agent Mosada koji je uhapsio Ajhmana

Rafi Eitan, čuveni agent izraelskog Mosada koji je vodio operaciju hapšenja jednog od kreatora Holokausta, fašiste Adolfa Ajhmana, umro je u subotu u 92. godini.

Rafi Eitan je jedan od osnivača izraelskih obaveštajnih službi i jedan od najpoznatijih njihovih članova u zemlji i inostranstvu.

"Izgubili smo hrabrog borca čiji će doprinos izraelskoj bezbednosti proučavati generacije koje dolaze", rekao je predsednik Izraela Ruven Rivlin. 

Rivlin je rekao da je Eitan preminuo nakon što je hospitalizovan u Tel Avivu, prenosi Rojters.

Eitan je igrao značajnu ulogu u ranim godinama Izraelske obaveštajne agencije.

Godine 1960. bio je zadužen za Mosadovu operaciju koja je vodila hapšenju Ajhmana, vođe Holokausta, koji je živio u Argentini pod lažnim identitetom.

Hvatanje Ajhmana u Argentini i njegovo prebacivanje u Jerusalim na suđenje 1960. godine je najznačajnija Mosadova operacija i jedna je od odlučujućih epizoda u istoriji Izraela.

Ajhman je 1961. osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i godinu dana kasnije je obešen, što je jedini put kada je u Izaraelu primenjena smrtna kazna.

Ovaj "arhitekta Holokausta" pobegao je iz Nemačke na kraju Drugog svetskog rata i živeo je u Argentini pod imenom Rikardo Klement.

Eitan i njegov sedmočlani tim su oteli Ajhmana u Buenos Airesu na putu ka kući, utvrdili identitet pomoću ožiljaka na rukama i stomaku, prevezli ga u sigurnu kuću i odatle ga prebacili u Izrael.

Eitan je takođe bio uključen u planiranje napada na irački nuklearni reaktor "Osirak" 1981. godine. Bio je i tri godine poslanik u Knesetu, od 2006. godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво