Izbori na Tajlandu, vojna hunta drži sve pod kontrolom

Pet godina otkako je vojna hunta zamenila građansku vladu premijerke Jinglak Šinavatre, Tajlanđani biraju 500 članova donjeg doma parlamenta, dok 250 predstavnika gornjeg doma bira vojska. Oni su ti koji prilikom izbora premijera ostvaruju odlučujući uticaj. Zbog toga se predviđa da će general Prajut ostati predsednik vlade, čak i da njegova Narodna partija (Palang Pracharath) ne osvoji većinu u donjem domu parlamenta, kaže za RTS Stevan Rapaić, gostujući profesor na Nacionalnom institutu za razvojnu administraciju (NIDA univerzitet) u Bangkoku, inače naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu.

Pred generalom je, međutim, težak zadatak, jer su njegovi najveći politički protivnici simpatizeri Taksina Šinavatre i njegove stranke Puea Tai, koja ima značajnu podršku u samom Bangkoku i na severu zemlje.

S druge strane, partija Napred u budućnost predstavlja pravo osveženje na političkoj sceni Tajlanda.

Nju predvodi mladi i ambiciozni milijarder Tanatorn Juangrungruangkit, koji se zalaže za demokratizaciju zemlje i ima ogromnu podršku među mladima i visokoobrazovanim stanovništvom.

Tradicionalno, tu je i Demokratka stranka koju predvodi bivši premijer Abhisit Vedžadživa. On se izjasnio da u borbi protiv vojne vlasti saradnja sa Taksinovim pristalicama nije opcija.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je trenutno najjača upravo Puea Tai stranka koju protežira Taksin Šinavatra i da bi mogla da osvoji čak 220 mesta u donjem domu parlamenta, ali za većinu će joj biti potreban koalicioni partner.

Mada ankete predviđaju i da bi vladajuća partija generala Prajuta osvojila tek 80 poslaničkih mesta, Stevan Rapaić upozorava da ova partija kontroliše svih 250 poslanika u gornjem domu parlamenta, koji odlučuje o izboru novog lidera.

Demokrate bi mogle osvojiti najviše 100 mesta u donjem domu parlamenta, jer se pretpostavlja da će im nova stranka Napred u budućnost oduzeti značajan broj glasača. 

"Da Bangkok trenutno nije okićen reklamnim panoima sa licima kandidata za parlament, ne biste mogli ni pretpostaviti da se danas održavaju ovako značajni izbori za Tajland. Atmosfera je mirna, što je i za očekivati, jer vojska drži stvari pod kontrolom, iako njeno prisustvo na ulici nije vidljivo", prenosi utiske Stevan Rapaić.

Podseća i da je izlazak na izbore zakonska obaveza svih punoletnih građana Tajlanda, a s obzirom na to da ih osam godina u ovoj zemlji nije bilo, na birališta izlazi prvi put 7,5 miliona mladih glasača.

U zemlji hiljadu osmeha medijske slobode su ipak znatno ograničene, što je i osnovna zamerka trenutnoj vlasti. Kako kaže Rapaić, general i premijer Prajut Čan-o-Ča se svakog petka u televizijskom prenosu obraća naciji, a opozicija i pored retkih televizijskih debata, svoje delovanje prvenstveno usmerava na društvene mreže i internet, koji još nije cenzurisan.

"Politički skupovi na javnim mestima su strogo zabranjeni, pod izgovorom da štete privredi Bangkoka, koja je visoko zavisna od turizma i ometaju javni red i funkcionisanje saobraćaja u gradu. Moram priznati da sam kod svojih studenata i ostalih građana Bangkoka uglavnom nailazio na odobravanje ove politike zabrane javnih skupova", naveo je Rapaić.

Državni udari postali pravilo tajlandske politike

U zemlji koja je od 1932. godine prošla kroz 19 pokušaja ili izvedenih udara, ne postoji krajnja suprotstavljenost vlasti i opozicije, odnosno stranaka građanske opcije s jedne i onih koji podržavaju trenutnu vlast vojne hunte, s druge strane.

"Na moje iznenađenje ovde se i među mladima državni udari uglavnom doživljavaju kao pozitivna stvar, jer stvaraju političku stabilnost koja je osnovni preduslov za ekonomski razvoj. Ipak, većina tajlandskih studenta se slaže da predstojeći izbori ne predstavljaju izbor između povratka demokratiji i legitimizacije vojne hunte, kako to zapadni mediji najčešće vole da prenose", naglašava Stevan Rapaić.

To znači da pobeda na izborima ne znači nužno i opstanak na vlasti u godinama koje dolaze, jer su državni udari postali pravilo ovdašnje politike, a ne izuzetak. Upravo zbog toga i studenti s kojima je razgovarao Stevan Rapaić predviđaju opstanak generala Prajuta, jer vojska predstavlja garant stabilnosti Tajlanda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара