Kruzeru otkazao motor, evakuacija za 1.300 ljudi

Usled olujnog vetra, norveškom kruzeru otkazao je motor u vodama u blizini zapadne obale Norveške. U toku akcija spasavanja 1.300 ljudi.

Spasilački helikopteri evakuisali su više od 150 osoba sa luksuznog kruzera kome je u olujnom nevremenu otkazao motor blizu zapadne obale norveške, saopštile su policijske i spasilačke službe. 

Pomorska spasilačka služba saopštila je da je "Viking sky" sa 1.373 putnika i članova posade, poslao signal za pomoć dok se kretao ka kopnu.

Na brodu je bilo 915 putnika, od kojih je većina iz Velike Britanije i SAD. 

Posada je uspela da ponovo pokrene jedan od motora i brod je usidren na oko dva kilometra od obale. Iako se u tom trenutku smatralo da su putnici na sigurnom, evakuacija je nastavljena, saopštila je spasilačka služba.

"Zbog bezbednosti i dobrobiti naši putnika i članova posade, kapetan je u dogovoru sa Norveškom obalskom stražom, rešio da evakuiše sve putnike sa broda. To je bio prvi prioritet", saopštila je kompanije u izjavi za Rojters.

Do 18 časova po srednjoevropskom vremenu bilo je evakuisano samo 87 osoba, a helikopteri nastavljaju evakuaciju i tokom noći, rekao je predstavnik spasilačke službe, Borgild Eldoen.

Kako je saopšteno, od evakuisanih osoba osmoro je pretrpelo lakše povrede.

Putnici su jedan po jedan helikopterom odvođeni sa palube broda u selo severno od grada Moldea na zapadnoj obali Norveške.

"Ručali smo kada je počelo da se trese. Prozorska okna su se polomila i voda je ulazila. Bio je haos. Put helikopterom, radije bih da zaboravim na to. Nije bilo zabavno", rekao je za NRK američki putnik Džon Kari.

Talasi visoki osam metara

Spasioci su evakuisali i devetočlanu posadu jednog teretnog broda, koji je, takođe, imao problema sa motorom. To je preusmerilo helikoptere i odložilo spasavanje sa kruzera, dodao je centar za spasavanje.

Zbog lošeg vremena i dva namenski izgrađena broda koje koristi Norveško društvo za spasavanje na moru su bila prinuđena da se vrate.

Talasi su bili visoki između šest i osam metara, a vetar je duvao brzinom od 24 metra u sekundi, saopštio je Norveški meteorološki institut.

Očekivalo se da oluja traje najmanje do ponoći po lokalnom vremenu.

Hustadvik, vodeni predeo i područja koja ga okružuju, poznata su po lošem vremenu i plitkoj vodi nagomilanoj grebenima. Norveška razmatra da zbog bezbednosti na tom području izgradi ogroman okeanski tunel koji bi išao kroz planinu koja se nalazi u neposrednoj blizini.

"Viking sky", izgrađen 2017, pripada kompaniji "Viking ocean cruises", i deo je "Viking cruises" grupe, koju je osnovao norveški milijarder Torstejn Hagen. Prema internet sajtu kompanije, njegov kapacitet je 930 putnika.

U akciji spasavanja učestvuje nekoliko brodova i četiri helikoptera.

Mobilisani su svi regionalni spasilački i timovi za potragu, uključujući i 60 volontera norveškog Crvenog krsta, rekao je Eldoen. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво