Kina: Mi smo "pretnja"da bi SAD opravdale vojne rashode

Kinesko ministarstvo odbrane optužilo je kolege iz ministarstva odbrane SAD da namerno preuveličavaju opasnosti koju predstavljaju Kina i druge nacije, kako bi opravdali sopstvene vojne rashode i ocenili takav potez kao opasan i "kratkovidan".

Zahtev za 750 milijardi dolara troškova za odbranu koji je predsednik SAD Donald Tramp izneo u Kongresu je najveći do sada, a opravdan je između ostalog rastućom snagom kineskog i ruskog naoružanja, preneo je Rojters

Sa druge strane, Kina je otkrila da je povećala troškove odbrane za 7,5 odsto godišnje što znači da je ukupan trošak oko 177 milijardi dolara, iako mnogi eksperti tvrde da je prava cifra znatno veća. 

Iz kineskog ministarstva odbrane kažu da je Kina posvećena miru i da SAD vole da govore o "teoriji kineske pretnje". Optužuju ministarstvo odbrane SAD da oni kada god se bore za nove vojne rashode, govore o opasnostima koje im prete od drugih država.

Iz Pekinga predlažu Vašingtonu da zaborave način razmišljanja iz Hladnog rata i da preduzmu korake koji bi stvorili stabilnu atmosferu u vezama između dve oružane sile. 

Glavni sporovi Kine i Vašingtona trenutno su pravo plovidbe u Južnokineskom moru, kao i činjenica da su SAD odobrile prodaju više vojnih aviona F-16 Tajvanu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво