Napadač sa Novog Zelanda boravio i u Sloveniji i Austriji

Australijanac Brenton Tarant, koji je osumnjičen za napad na dve džamije na Novom Zelandu i ubistvo 50 ljudi, boravio je pre tri godine u Sloveniji, a utvrđeno je i da je posetio Austriju.

Tarant je sredinom aprila 2016. u Sloveniju doputovao avionom iz Istanbula, te je zabeležen njegov dolazak na aerodrom Brnik, objavila je Uprava slovenačke policije, ali drugi podaci o njegovom kretanju u Sloveniji i koliko se u njoj zadržao za sada nisu poznati, prenela je Hina.

Kako pojašnjavaju u policiji, nemaju podataka da li je Tarant boravio u nekom od slovenačkih hotela ili prenoćišta i koliko se u Sloveniji zadržao, budući da u skladu sa zakonom o prijavi prebivališta stanodavci nisu dužni da čuvaju podatke od pre nekoliko godina.

Vrše se istrage kako bi se proverile druge mogućnosti utvrđivanja njegovog boravka, kao što su moguće unajmljivanje automobila, ali to do sada nije urodilo plodom.

I Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije potvrdilo je da je Traton boravio u Austriji. To je, kako je saopšteno, rezultat istraga koje su još u toku.

Portparol Ministarstva Kristof Pelcel ukazao je na to da još nema potvrda o datumu boravka u Austriji, ali da su mađarske vlasti objavile da je Australijanac 26. novembra 2018. vozom iz Rumunije došao u Budimpeštu odakle je samo par sati kasnije otputovao u Austriju.

Prema pisanju bečkog dnevnika Standard, Traton je boravio u Austriji čak dva puta.

Na Fejsbuk profilu, koji je sada ugašen, nalazile su se njegove fotografije iz Beča, Koruške, Salcburga i Insbruka.

Veze napadača sa Austrijom biće, kako je najavio predsednik odbora za unutrašnja pitanja Vernera Amona, tema u parlamentu krajem marta.

Odmah nakon masakra u Krajstčerču austrijski mediji objavili su informacije o putovanju Taranta po zemljama Balkana.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи