Mejova tražila od EU odlaganje Bregzita do 30. juna

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je od Evropske unije odlaganje Bregzita do 30. juna.

Tereza Mej je u pismu upućenom predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku u kome je zatražila odlaganje, navela da namerava da treći put pokuša da obezbedi da sporazum o Bregzitu bude usvojen u britanskom parlamentu, prenosi AP.

Agencija podseća da svih 27 članica EU mora da podrži predlog za odlaganje.

Predsednik parlamenta Džon Berkou navodi da Tereza Mej ne može da iznese na treće glasanje sporazum s Briselom, ako on ne bude suštinski izmenjen.

Britanski ministar finansija Filip Hamond ističe da britanska vlada želi najkraće odlaganje Bregzita.

"Želimo da se to što pre završi kako bismo nastavili da normalno živimo, gradimo britansku budućnost. Važno je da nam Brisel odobri produženje roka da bismo mogli da proguramo sporazum u parlamentu i ratifikujemo zakon o Bregzitu 2209.", istakao je Hamond.

Glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit, Mišel Barnije poručio je da odlaganje neće biti odobreno bez konkrektnog plana Londona šta bi se uradilo u tom periodu.

Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je da je spreman da uloži veto na britanski zahtev za odlaganje Bregzita u slučaju da London ne ponudi ništa kao alternativu, dok nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da će se boriti za uređeni proces izlaska Britanije iz Unije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво