Mejova tražila od EU odlaganje Bregzita do 30. juna

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je od Evropske unije odlaganje Bregzita do 30. juna.

Tereza Mej je u pismu upućenom predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku u kome je zatražila odlaganje, navela da namerava da treći put pokuša da obezbedi da sporazum o Bregzitu bude usvojen u britanskom parlamentu, prenosi AP.

Agencija podseća da svih 27 članica EU mora da podrži predlog za odlaganje.

Predsednik parlamenta Džon Berkou navodi da Tereza Mej ne može da iznese na treće glasanje sporazum s Briselom, ako on ne bude suštinski izmenjen.

Britanski ministar finansija Filip Hamond ističe da britanska vlada želi najkraće odlaganje Bregzita.

"Želimo da se to što pre završi kako bismo nastavili da normalno živimo, gradimo britansku budućnost. Važno je da nam Brisel odobri produženje roka da bismo mogli da proguramo sporazum u parlamentu i ratifikujemo zakon o Bregzitu 2209.", istakao je Hamond.

Glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit, Mišel Barnije poručio je da odlaganje neće biti odobreno bez konkrektnog plana Londona šta bi se uradilo u tom periodu.

Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je da je spreman da uloži veto na britanski zahtev za odlaganje Bregzita u slučaju da London ne ponudi ništa kao alternativu, dok nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da će se boriti za uređeni proces izlaska Britanije iz Unije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 20. mar 2019, 20:43) - Воронцов [neregistrovani]

Мејова

Мислим да више не зна шта да уради притиснута са једне стране Британским парламентом, а са друге стране Европском комисијом.