Džon Berkou, živopisni spiker britanskog parlamenta

Spiker Donjeg doma britanskog parlamenta Džon Berkou poručio je premijerki da više neće da stavlja na dnevni red neizmenjeni sporazum sa Evropskom unijom. I pre te izjave, rasprava i glasanje o izlasku Velike Britanije iz Unije izbacili su u prvi plan evropske javnosti živopisnu figuru Džona Berkoua. Zašto?

Britanska vlada mora da izmeni sporazum o Bregzitu s Evropskom unijom, izjavio je predsednik Donjeg doma britanskog parlamenta Džon Berkou. Time je uneo dodatnu neizvesnost u konačan ishod ovog problema, jer iz Evropske unije poručuju da Bregzit nije igra i da je Unija iscrpljena dvogodišnjim pregovorima.

Berkou je privukao pažnju ne samo svojim stavom, već i ponašanjem u parlamentu, koje više priliči onom iz ranog britanskog parlamentarizma kada su povišeni tonovi bili uobičajeni, pa i fizički obračuni, zbog čega je na sredini postavljen veliki drveni sto – da bi razdvajao političke protivnike.

Džon Simon Berkou rođen je 1963. godine, u britansko-jevrejskoj porodici, čiji su se preci iz Rumunije doselili u Veliku Britaniju. Diplomirao je na Univerzitetu u Eseksu državnu administraciju, kao izuzetan student.

Prema rečima profesora Entoni Kinga, desničar, ratoboran, ali veoma dobar. Po završetku fakulteta posato je član Federacije omladine konzervativaca, ali je veoma brzo napuštao organizacije čiji je bio član.

Kao član Konzervativne partije, 2001. formirao je vladu u senci, iz koje je nekoliko puta izlazio i vraćao se, da bi konačno dobio otkaz 2004.

Kada je postao član parlamenta promenio je političke stavove, a bilo je glasina da će prići laburistima.

Prelaz u drugu partiju u Velikoj Britaniji se smatra definitivnim krajem političke karijere poslanika. Da se to ne bi dogodilo u britanskom parlamentu postoje i takozvani partijski "bičevi", osobe koje stoje pored vrata Doma gde se broje poslanici i vode računa da neko od njih ne prekrši stranački dogovor i glasa suprotno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво