UN zatražile donacije za izbeglice iz Palestine

Predsedavajući Agencije UN Pjer Kreanbul, koja pruža pomoć višemilionskoj populaciji izbeglica iz Palestine, zatražio je donatorima da i ove godine budu jednako velikodušni kao i prošle, kada su ispunili rupu u budžetu nastalu drastičnim smanjenjem doprinosa SAD.

U nekoliko narednih meseci Agencija UN će održati različite događaje, kako bi podstakli nove donacije.

Donatori, prema njegovim rečima, razumeju značaj agencije.

Istakao je da 280.000 dece u Gazi ide u škole koje vodi agencija, kao i da Agencija na svaka tri meseca obezbeđuje pomoć u hrani za milion ljudi, što je polovina populacije Gaze.

Zahvalio se za donacije, koje su omogućile agenciji pomoć i radove finansiranja čitavog budžeta za 2018. godinu od 1.2 milijarde dolara.

Prošle godine Amerika je doprinela sa šezdeset miliona dolara, što je drastično smanjenje u poređenju sa 2017. godinom, kada je Vašington sa 360 miliona dolara bio najveći donator agencije.

Agencija je i za 2019. godinu usvojila budžet od 1,2 milijarde dolara, ali za razliku od prethodnih godina, Amerika uopšte neće učestvovati u finansiranju.

Predsednik SAD Donald Tramp je 2018. godine rekao da Paseltinci moraju ponovo da pokrenu mirovne razgovore, kako bi primili novac.

Taj komentar je izazvao reakciju lidera međunarodnih humanitarnih grupa koji su izrazili neslaganje sa povezanošću humanitarne pomoći i politike.

Predsedavajući je rekao da je Evropska unija trenutno najveći donator, da je 40 država i institucija povećalo finansiranje Agenciji i istakao da je trenutni manjak 200 miliona dolara.

On je dodao da do maja neće biti problema sa finansijama, ali da od tog trenutka može nastati problem.

Kraenbul je takođe naglasio kako će agencija nastaviti da pomaže palestinske izbeglice u Siriji, Libanu, Jordanu, Gazi i u drugim oblastima, što je prema njegovim rečima u opštem interesu i veoma je važno za stabilnost regiona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи