Berlin: Bregzit nije igra, EU iscrpljena

Kancelarka Angela Merkel izjavila jnj da je Bregzit u stanju neizvesnosti. Nemački državni ministar za Evropu Mihael Rot poručuje da Bregzit nije igra i da je EU iscrpljena dvogodišnjim beskrajnim pregovorima oko izlaska Velike Britanije.

Na ovonedeljnom samitu sa kolegama iz EU Mihael Rot očekuje "jasne i precizne predloge britanske vlade", prenosi AP.

"Situacija je ozbiljna, ne samo za ljude u Ujedinjenom Kraljevstvu već i za ljude u EU", poručuje Rot.

Ponovio je da Nemačka podržava sporazum koji je EU dogovorila s britanskom premijerkom Terezom Mej u novembru prošle godine i da je prioritet sprečiti Bregzit bez sporazuma.

Pre nego što u Briselu zatraži kratko odlaganje definitivnog napuštanja EU, britanska premijerka pokušaće ove nedelje da, iz trećeg pokušaja, ubedi parlament da prihvati njen plan za Bregzit.

Mejova je ponudila poslanicima dva izbora – da prihvate njen plan i suoče se s kratkim odlaganjem ili da ga odbace i suoče se s mnogo dužim, prenosi Rojters.

Treće glasanje, u britanskom parlamentu, planira da održi pre samita EU 21. i 22. marta. To znači da ima vremena do srede da preokrene poraz od 149 glasova razlike koji je pretrpela 12. marta.

Kada se lideri EU sastanu u četvrtak u Briselu, Tereza Mej će iskoristiti samit da zatraži produžetak pregovora oko Bregzita, predviđenog za 29. mart, na još dve godine.

Ishod ovih razgovora zavisiće od toga da li će britanski parlament odobriti premijerkin plan, kao i od uslova koje EU bude postavila.

Svako odlaganje zahteva saglasnost svih 27 članica EU.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво