Čamal Kumar za RTS: Meta napada na Novom Zelandu – imigranti

Broj ubijenih u jednom danu, koji je premijerka nazvala jednim od najmračnijih za Novi Zeland, premašuje broj ubijenih u toj zemlji tokom cele godine. Indijac Čamal Kumar kaže da ovo predstavlja napad na sve imigrante koji su se naselili na Novom Zelandu.

Tridesetčetvorogodišnji Čamal Kumar bio je na radnom mestu, dva kilometra od džamije, kada je u nju upao Australijanac Brenton Tarant i mučki ubio desetine ljudi.

"Bio sam na poslu, prijatelj koji se zatekao tamo javio mi je šta se dogodilo. Moje kolege ništa nisu znale, zato što se u prvom slučaju to dogodilo unutar džamije, u ogromnom parku. Kada sam im rekao, nisu mogli da poveruju", rekao je Čamal.

Kada su u medijima videli šta se zapravo dešava, nastupila je panika.

"Svi su bili uplašeni. Prvo su svi mislili da je reč o nekom međusobnom obračunu ili nešto slično. Međutim, kada smo videli šta javljaju mediji, svi smo bili veoma uplašeni", kaže Čamal.

Zaključali su vrata doma za stara lica, u kojem Čamal radi, i čekali da prođe opasnost.

To su, kaže, uradile i sve prodavnice i benzinske stanice. Zatvorene su i sve škole.

"Posao završavam u 11 uveče. Obično je u to vreme tiho. Ali, kada sam krenuo kući, grad je bio pun policajaca. Ambulantna kola su bila svuda naokolo, i mnogo helikoptera. Na ulicama nije bilo ljudi... Skoro sve ulice su bile blokirane", rekao je Čamal.

Sada je, kaže, mirno. Otvorene su sve prodavnice, jedino su restorani morali da čekaju dozvolu da nastave sa radom.

Na pitanje da li se posle svega što se desilo na Novom Zelandu oseća sigurno, odgovara: "Da... Bezbedan sam."

"Terorizam može da se dogodi bilo gde, bilo kad. I on nema religiju", kaže Čamal, koji je iz Indije na Novi Zeland došao pre nekoliko godina.

Smatra da ovaj napad nije bio samo napad na muslimane, već na imigrante.

"Svima je žao nas koji smo došli odnekud. Jedna od koleginica me je zagrlila i rekla da joj je žao što se ovako nešto dogodilo", dodaje Čamal.

Inače, ovo je najsmrtonosniji napad u istoriji Novog Zelanda. Prethodi mu onaj u Aramoani iz 1990. godine, kada je ubijeno 13 osoba.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern najavila je izmene zakona o oružju, a pojedine prodavnice obustavile su onlajn prodaju naoružanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи