Novi Zeland, trenuci herojstva

Dva dana nakon napada na džamije na Novom Zelandu objavljuju se priče o hrabrosti vernika i policije. U tom masakru je ubijeno 50 ljudi, a desetine su ranjene.

Četrdesetosmogodišnji Abdul Aziz, rođen u Avganistanu, bio je u džamiji Linvud – drugoj meti napadača.

Kada je shvatio da je džamija napadnuta podigao je aparat za kreditne kartice i potrčao ka napadaču i gađao ga dok se vraćao do vozila da uzme drugo oružje. U tom trenutku napadač je otvorio vatru na njega.

Aziz se u džamiji nalazio sa svoje četvoro dece. Podigao je pušku koju je napadač ispustio ali je bila prazna. Pratio ga je nazad u džamiju gde su se opet suočili.

"Kada me je video sa puškom ispustio je oružje i potrčao ka svom automobilu. Jurio sam ga", rekao je Rojtersu Aziz i dodao: "Sedeo je u svom automobilu. Gađao sam ga (puškom) kroz prozor. Opsovao me je i otišao".

Imam džamije Latef Alabi je rekao za Asošijeted pres da bi bilo mnogo više mrtvih da nije bilo Aziza.

Dvojica lokalnih policajaca su jurila napadača, blokirala njegovo vozilo i uhapsili ga.

Zabeleženo je i herojstvo pedesetogodišnjeg Naima Rašida iz Pakistana. On je pokušao da zaustavi napadača, ali je bio ranjen. Preminuo je u bolnici.

"Nekoliko očevidaca je reklo da je on spasao nekoliko života pokušavajući da ga zaustavi", rekao je njegov brat Kuršid Alam za Bi-Bi-Si.

Ubijen je i Rašidov 21-godišnji sin.

Premijer Pakistana Imran Kan je najavio da će Rašid posthumno biti odlikovan.

Hosne Ara je bila u ženskom delu džamije. Kada je čula pucnje, krenula je da traži svog supruga, koji je u kolicima. Ona je ubijena, ali je suprug preživeo.

Farid Udin je za Bi-Bi-Si rekao da je njegova supruga pomogla nekoliko žena i dece kako bi pobegli iz napadnute džamije.

"Ponosni smo na nju. Umrla je za dobar cilj. Učinila je upravo ono što je volela i zbog čega sam je ja voleo", rekao je Farid Udin.

Brenton Tarant se na sudu pojavio u beloj majici sa lisicama, osmehujući se kamerama.

Veruje se da je napade u Krajstčerču izvršio sam. U dve džamije ubijeno je 50 ljudi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи