Ruski milijarder Oleg Deripaska tužio SAD

Oleg Deripaska tužio je Sjedinjene Države tvrdeći da je zbog američkih sankcija njegovoj kompaniji narušen ugled i pričinjen gubitak od 7,5 milijardi dolara, prenose zapadni mediji.

Ruski milijarder Oleg Deripaska ističe da je nepravedno i nezakonito bio na meti SAD kada je bio podvrgnut sankcijama uperenim prema tajkunima bliskim Kremlju, navodi AP.

Deripaska tvrdi da je izgubio 7,5 milijardi dolara, a prema tužbi podnetoj Okružnom sudu u Vašingtonu, neto vrednost njegove kompanije smanjena je za 81 odsto zbog uvođenja sankcija.

U tužbenom podnesku, Deripaska je od Okružnog suda u Vašingtonu tražio da blokira američko Ministarstvo finansija navodeći da koristi "razornu moć" ekonomskih sankcija, za koje tvrdi da nisu u skladu sa američkim Ustavom.

Radio Slobodna Evropa prenosi da su aluminijumska kompanija "Rusal" i krovna kompanija "EN plus grupa" pogođene američkim sankcijama u aprilu 2018, kada je Vašington stavio na crnu listu Deripasku zajedno sa još nekoliko uticajnih Rusa, optuženih da su profitirali od svojih veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Vašington je u januaru odustao od sankcija za "Rusal" i "EN plus grupu", nakon intenzivne kampanje lobiranja u kojoj se Deripaska saglasio da proda sopstveni udeo u "EN plus grupi" i preda kontrolu nad svojim koroprativnim carstvom u pokušaju da ga spasi uništenja, navodi Radio Slobodna Evropa.

Sankcije za samog Deripasku i dalje su na snazi. Portparolka ruskog tajkuna, čije ime nije navedeno, kaže da su uložili tužbu protiv Ministarstva finasija da bi sprečili da njihov rad bude uništen "političkim šemama".

Agencija Rojters navodi da se američko ministarstvo još nije oglašavalo povodom tužbe.

Deripaskino bogatstvo najvećim delom ostvareno je tokom 1990-tih i prodaje državnih rudnika i fabrika nakon kolapsa Sovjetskog Saveza.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 16. mar 2019, 07:02)
anonymous Lala [neregistrovani]

Kolko vidim,

Deripasku oderaše načisto .

(petak, 15. mar 2019, 23:45)
anonymous [neregistrovani]

yes

Hahahahahaha.Fora godine.

(petak, 15. mar 2019, 21:59)
anonymous [neregistrovani]

Pre bih rekao Secikesa!

PA sto ti milijarderi ne pomognu Rusiji da bude vodeca zemlja u svemu? Zasto ljudi ginu u domovima od pozara izazvanim instalacijama starim vise od 50 godina? On da tuzi SAD? Milijarder? Sramota!

(petak, 15. mar 2019, 21:53)
Igo [neregistrovani]

Drzavna imovina

Jel mu to bogastvo ostavio deda? Neki fin covek...