Društvene mreže pod nadzorom zbog snimka napada

Kompanije Gugl, Fejsbuk i Tviter našle su se pod nadzorom zbog ekstremističkog sadržaja na njihovim platformama, pošto je pucnjava na Novom Zelandu, u kojoj je ubijeno najmanje 49 osoba, uživo prenošena putem video-snimka, koji je masovno deljen na internetu.

Snimak napada na dve džamije uživo je prenošen na Fejsbuku, a potom su ga korisnici te društvene mreže delili na drugim platformama, prenosi Rojters.

Nakon pucnjave, oglasili su se Fejsbuk, Tviter i Jutjub, navodeći da rade na uklanjanju snimaka.

"Policija nas je upozorila na video-snimak i ubrzo nakon što je počeo prenos uživo mi smo uklonili naloge napadača na Fejsbuku i Instagramu, kao i sâm snimak", navode iz kompanije "Fejsbuk" dodajući i da rade na uklanjanju iskazivanja podrške ili pohvala tom zločinu i napadaču.

Iz Tvitera poručuju da sarađuju sa organima vlasti kako bi olakšali istragu u vezi sa napadima na džamije.

I kompanija "Alfabet", koja je vlasnik Jutjuba, saopštila je da radi na uklanjanju bilo kakvih nasilnih snimaka.

Međutim, kako navodi britanska agencija, nekoliko sati nakon napada, kopije snimaka su i dalje bile dostupne na Fejsbuku, Tviteru, Jutjubu, kao i na Instagramu i Votsapu, koji su u vlasništvu "Fejsbuka".

Na snimcima se vidi kako se napadač vozi do jedne džamije, ulazi u nju i počinje da puca na ljude koji se nalaze unutra.

Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost snimka.

Snimak u trajanju od 16 minuta postavljen je na stranicu koja pripada Brentonu Tarantu, ali ga je Fejsbuk ubrzo obrisao.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid pozvao je kompanije koje posluju na društvenim medijima da preduzmu akcije kako bi zaustavile ekstremizam na svojim kanalima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво