Ko je Eba Akerlund zbog koje se Tarant osvetio napadom

Napadač na džamije u gradu Krajstčerču na Novom Zelandu Brenton Tarant je u svom antimigrantskom manifestu pisao o razlozima svojih postupaka, pa je tako kao jedno od glavnih opravdanja za napad, naveo osvetu za ubistvo 11-godišnje Ebe Akerlund u terorističkom napadu na Stokholm 2017, preneli su svetski mediji.

Tada je Uzbekistanac Rahmat Akilov kamionom pokosio ljude i ubio njih četvoro.

Naveo je da se devojčica vraćala iz škole kući kada je ubio islamista.

"Nisam više mogao ignorisati napade. To su napadi na moje ljude, napadi na moju kulturu, napadi na moju veru i na moju dušu. Ne mogu ignorisati", napisao je Tarant.

Eba, koja je bila delimično gluva, nestala je nakon što je Akilov ukradenim kamionom uleteo u grupu ljudi u Stokholmu.

Posle napada njeni roditelji su na društvenim mrežama objavili njene fotografije kako bi je pokušali pronaći.

Ubrzo se pojavila informacija da je devojcica poginula u napadu.

Eba je u Trantovom manifestu spomenuta više puta.

"Eba je bila nešto drugačije. Mlada, nevina i mrtva Eba. Njena smrt, za koju su krivi uljezi, njena nasilna smrt naterala me da učinim ovo", napisao je Tarant.

Otac devojčice, Stefan Akerlund, zgrožen je činjenicom da je terorista sa Novog Zelanda iskoristio njenu smrt kako bi opravdao ovaj stravičan čin.

"Oblio me hladan znoj kada sam ugledao oružje sa imenom moje kćeri na njemu. Kada ćemo napokon moći tugovati u miru", rekao je Akerlund za švedski Aftonbladet.

Brenton Tarant – od kovrdžavog dečaka do teroriste

Tarant je detinjstvo je proveo u Graftonu, malom gradu na severu Novog Južnog Velsa u Australiji. 

Pohađao je lokalnu srednju školu, a potom se 2009. zaposlio kao lični trener u fitnes centru Big River Džim gde je radio do 2011.

Vlasnica teretane Rejsi Grej izjavila je sa TV mrežu Ej-Bi-Si da je bio jako disciplinovan, hranio se zdravo i strogo poštovao režim vežbanja, a kada je dao otkaz putovao je svetom.

"Bio je jako predan vežbanju, ali i učenju drugih. U teretani je provodio puno vremena, dizao tegove. Učestvovao je u programu besplatne fizičke aktivnosti za siromašniju decu u zajednici i to ga je veoma radovalo", ispričala je Grejova.

Dodala je da nikad nije pričala s njim o političkim ili verskim stavovima, te da ga nije nikad čula da drugima priča o tome.

"Znam da je puno putovao otkako je napustio Grafton. Išao je na druge kontinente. Znam da je bio u raznim zemljama i doživljavao razna iskustva pa bih rekla da se na tim putovanjima njemu nešto dogodilo", navela je Grejova.

Tarantov otac je bio profesionalni sportista koji je iza sebe imao 75 trijatlona, a umro je od raka 2010. sa samo 49 godina. 

Boravio je u Evropi, a obišo je jugoistočnu i istočnu Aziju.

Između ostalog bio je u Severnoj Koreji gde se fotografisao pozirajući s grupom turista.

Opisao se kao "običan beli muškarac iz obične, radničke porodice s niskim primanjima".

Na porodičnoj fotografiji, koju su objavili australijski mediji, Brenton je još beba s plavom kovrdžavom kosom, u tatinom naručju.

Grejova je navela da od bliže porodice Tarant ima majku i sestru.

Australijski premijer Skot Morison potvrdio je ranije da je Tarant državljanin Australije i opisao ga kao nasilnog, ekstremno desnog teroristu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво