Sirene za uzbunu u Tel Avivu, Izrael odgovorio napadom na Pojas Gaze

Izrael je pokrenuo vazdušne napade na Pojas Gaze nekoliko sati nakon što su dve rakete ispaljene na Tel Aviv. Neimenovani zvaničnik Hamasa navodi da su rakete koje su pogodile Tel Aviv i izazvale izraelski vazdušni kotraudar ispaljene slučajno. Izraelska vojska odbila je da komentariše te navode.

AP prenosi da je zvaničnik Hamasa, koji je insistirao na anonimnosti, naveo da su posrednički napori Egipta "očigledno urodili plodom" i da je postignut sporazum o ponovnom uspostavljanju mira s Izraelom.

Agencija navodi da posle 7.30 jutros nije bilo nikakvih izveštaja o palestinskim raketnim napadima, niti o izraelskim vazdušnim udarima.

Navodi se da su, u znak podrške naporima Egipta, organizatori redovnih protesta Palestinaca duž granice Pojasa Gaze i Izraela, koji su u poslednjih godinu dana održavani svakog petka i često razbuktavali nasilje, odlučili da otkažu ovonedeljni protest.

Izraelski list Harec preneo je izjave neimenovanih zvaničnika tamošnjeg Ministarstva odbrane da je nakon preliminarne istrage utvrđeno da su Hamasove rakete izgleda ispaljene greškom, ali da još nije jasno da li se radilo o ljudskoj grešci ili tehničkom kvaru.

Izraelska vojska odbila je da komentariše te navode. Ona je prethodno saopštila da je tokom protekle noći pogodila sto meta pokreta Hamas u Pojasu Gaze, kao odgovor na raketni napad na Tel Aviv, metropolu koje se retko nalazi na udaru tog palestinskog ekstremističkog pokreta.

Navodi se da je izraelska vojska gađala poslovni kompleks u gradu Gazi, podzemni kompleks koji je služio Hamasu kao glavno potrojenje za proizvodnju raketa, kao i centar koji je ta organizacija koristila za program dronova.

Izraelski vazdušni napadi usledili su nakon raketnog napada na Tel Aviv, a Hamas i manja ekstremistička organizacija Islamski džihad negirali su umešanost.

Navodi se da su novi sukobi izbili u trenutku napora koje Egipat preduzima u posredovanju za proširenje sporazuma o prekidu vatre između dva ljuta protivnika, koji su poslednji put ratovali 2014. godine.

Rakete iranske proizvodnje?

Izraelski TV kanal 10 news javio je, pozivajući se na neimenovane vojne zvaničnike, da je reč o raketama "fadžr" iranske proizvodnje.

Kako je kanal preneo, jedna od njih je pala u nenaseljeno područje i nema informacija da je neko povređen u napadu.

Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama.

Ovo je prvi put da se Tel Aviv našao na meti raketa od rata protiv ekstremista u Gazi 2014, navodi AP. 

broj komentara 0 pošalji komentar