Masakr u džamijama na Novom Zelandu – ubijeno 49 ljudi, desetine povređene

Najmanje 49 osoba je ubijeno, a desetine su ranjene u pucnjavama u dve džamije na Novom Zelandu, u gradu Krajstčerču. Uhapšen je napadač, identifikovan kao Australijanac Brenton Tarant. Ovo je najsmrtonosniji napad u istoriji zemlje.

22.45 – Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern je rekla da je osumnjičeni napadač australijski državljanin "koji je povremeno dolazio na Novi Zeland i ostajao određeno vreme".

17.30 – Svetski mediji prenose da je Tarant u svom antimigrantskom manifestu kao jedno od glavnih opravdanja za napad naveo osvetu za ubistvo 11-godišnje Ebe Akerlund u terorističkom napadu na Stokholm 2017.

14.30 – Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija najoštrije osuđuje teroristički napad na Novom Zelandu i istakao da napadač nema nikakve veze sa Srbijom i da osuđuje te vrste zloupotreba.

14.05 – Novozelandska premijerka Džasinda Ardern ocenila da je reč o najgorem napadu u istoriji zemlje, koji se sada može nazvati terorističkim.

13.00 – Kraljica Elizabeta i američki predsednik Donald Tramp osudili su napad na Novom Zelandu. Stižu osude širom sveta.

12.00 – Premijerka Norveške Erna Solberg uporedila je napad sa onim koji je 2011. izveo Andres Brejvik u Norveškoj, ističući da su obojica objavili slične neonacističke manifeste pre nego što su izveli napade.

11.30 – Novozelandska policija sprovodi raciju na jednoj adresi u gradu Danedinu. Meštani su evakuisani. Za sada se ne zna razlog pretresa.

10.40 – Sa Novog Zelanda stižu uznemirujuće izjave očevidaca od kojih su mnogi jedva uspeli da se spasu i izađu iz džamije. Nur Hamza iz Malezije ispričao je kako je situacija bila haotična i kako su na sve strane bila tela nastradalih.

10.15 – Konzul Srbije na Novom Zelandu Stevan Berber rekao je za Radio Beograd da je ovo najtragičniji događaj od kada je on na tom ostrvu. Među poginulima i povređenima nema građana Srbije.

9.55 – Brenton Tarant, 28-godišnji državljanin Australije koji je ubio više desetina ljudi u napadu na Novom Zelandu, pre nekoliko dana je na Tviteru objavio manifest u kom najavljuje da će izvršiti napad. 

9.20 – Napadač optužen za ubistvo i sutra će se naći pred sudijom, objavio je na konferenciji Majk Buš iz policijske uprave.

9.10 – Raste broj žrtava krvavog pira u džamijama. Prema najnovijim informacijama, ubijeno je 49 osoba. 

9.00 – Predsednik Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća generalnoj guvernerki Novog Zelanda Petsi Ridi.

8.40 – Građani su šokirani zbog napada. Stepen bezbednosti podignut na najviši nivo. 

8.20 – Novozelandski mediji pišu da je napadač uživo na Fejsbuku prenosio pucnjavu u džamiji. Vidi se kako u džamiji provodi vreme pre pucnjave, menja municiju. Kompanija "Fejsbuk" navodi da je obrisala "sve zabrinjavajuće profile". 

7.55 – Policija je izvela dve kontrolisane eksplozije u Oklandu. Za sada se ne zna da li ovo ima veze sa napadom u Krajstčerču. 

7.50 – Ovo je najsmrtonosniji napad u istoriji zemlje. 

7.30 – Broj poginulih porastao na 40. Još 20 osoba bori se za život. 

7.10 – Napadač identifikovan kao Australijanac Brenton Tarant.

Napad je počeo u vreme molitve oko dva sata po lokalnom vremenu. Pucnjava je krenula u džamiji El Nur, u centru Krajstčerča. Napadač je prvo zapucao na deo džamije u kom su muškarci, a zatim se krvavi pir nastavio u prostoriji gde su žene.

I u džamiji u predgrađu Linvud izveden je napad, ali detalji sa tog mesta još nisu poznati, kao ni tačan broj nastradalih.

"Veliki je broj žrtava, u ovom trenuku ne mogu da potvrdim tačan broj nastradalih. Uhapsili smo četvoro ljudi, ali u ovom trenutku ne možemo da pretpostavimo da li je još neko u bekstvu", rekao je Majk Buš iz policijske uprave u Krajstčerču.

Među stradalima ima i dece. 

"Čuo sam jak pucanj. Verovatno pištolj. Posle drugog pucnja, mnogi su seli na pod... Ja sam sedeo iza... Pozvao sam policiju. Trebalo im je dosta vremena da stignu", ispričao je jedan svedok.  

Napadač, koji je identifikovan kao Australijanac Brenton Tarant, uhapšen je. Takođe, uhapšena su još dva muškarca i jedna žena. 

U njihovim automobilima je pronađena velika količina eksplozivnih naprava.

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern ocenila da je reč o najgorem napadu u istoriji zemlje, koji se "može nazvati terorističkim".

Ovo je najsmrtonosniji napad u istoriji Novog Zelanda. Do sada najveći dogodio se 1990. godine, kada je u Aramoani stradalo 13 osoba.

Teroristički manifest objavio na društvenim mrežama 

Australijski premijer Skot Morison opisao je napadača kao "pripadnika desnice" i "nasilnog teroristu". 

Mediji pišu da je Tarant nekoliko dana pre napada na društvenim mrežama objavio manifest na 74 strane, u kom je najavio napad. U tom manifestu on hvali dela Andresa Brejvika, koji je 2011. u centru Osla ubio 77 osoba.

Iz manifesta se može zaključiti da je Tarant opsednut nadmoćnošću bele rase nad ostalima, pogotovo muslimanima.

Sebe opisuje kao "etno-nacionalističkog eko-fašistu" koji se prethodno identifikovao kao komunista, anarhista i libertarijanac. Napisao je da veruje u etničku autonomiju za sve ljude.

Mediji prenose da su na njegovoj odeći i oružju bili uočljivi rasistički i nacistički simboli, između ostalih "crno sunce" i amblem zloglasne SS divizije "Princ Eugen".

Tarant je inače radio kao fitnes instruktor. 

Premijerka Norveške Erna Solberg uporedila je napad sa onim koji je 2011. izveo Andres Brejvik u Norveškoj, ističući da su obojica objavili slične neonacističke manifeste pre nego što su izveli napade.

"To potvrđuje da je međunarodna saradnja u borbi protiv ekstremizma izuzetno važna. Ipak, danas su nam pre svega u mislima poginuli i ranjeni. Izražavamo solidarnost sa njihovom porodicama", rekla je premijerka za norvešku NTV, prenosi Tas.

Napad uživo na Fejsbuku

Brenton Tarant prenosio je uživo preko Fejsbuka kako puca na vernike.

Snimak u trajanju od 16 minuta postavljen je na stranicu koja pripada Brentonu Tarantu, ali ga je Fejsbuk ubrzo obrisao.

Snimak je napravljen očigledno preko kamere koju je nosio na svojoj glavi. On pokazuje muškarca kako se u borbenoj vojnoj opremi vozi do džamije El Nur u centru Krajstčerča.

Pošto je parkirao vozilo, uzima jednu od više pušaka iz kola i ulazi u džamiju. Zatim, približivši se vratima, počinje da puca.

Na snimcima se vidi i kako je ovaj muškarac proveo u džamiji nekoliko minuta, menjajući municiju nekoliko puta.

U jednom trenutku izlazi iz džamije da uzme još jedno oružje iz automobila, puca na ljude na ulici, a zatim se vraća i sistematski puca u tela.

Zatim odlazi, pucajući u još jednu prolaznicu na ulici, pre nego što se odvezao svojim automobilom, ispalivši još jedan hitac kroz prozor.

Policija je saopštila da radi na tome da ukloni snimak sa interneta.

Oglasio se i "Fejsbuk", navodeći da je uklonio zabrinjavajuće profile i da je obrisao sve poruke podrške napadima.

Novi Zeland u šoku 

Premijerka Novog Zelanda Džakinda Ardern kaže da je ovo jedan od najmračnijih dana u istoriji zemlje.

"Ovim napadom najdirektnije su pogođeni migranti Novog Zelanda. Oni su izabrali da Novi Zeland bude njihov dom... Svima je jasno da nema mesta na Novom Zelandu za ovakva ekestremna i nasilna dela", rekla je premijerka.

Stanovnicima najvećeg grada na Južnom ostrvu savetovano je da ne izlaze iz svojih domova nakon napada. Deca su bila zaključana u školama.

Stepen bezbednosne pretnje na Novom Zelandu podignut je na najviši nivo, piše Bi-Bi-Si.

Građani su šokirani zbog napada jer Novi Zeland važi za jednu od najbezbednijih zemalja na svetu.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво