Kina poručuje SAD: Gledajte svoju državu

Peking je oštro osudio kritiku Vašingtona u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o poštovanju ljudskih prava u toj zemlji. Vlada je izdala "sopstveni godišnji odgovor SAD" i poručila da kao samoproglašeni zaštitnici ljudskih prava u svetu treba prvenstveno da pogledaju svoju državu.

Stejt Department kritikovao je poštovanje ljudskih prava u Kini, uključujući i zloupotrebe muslimanske manjine u Ksinjiang regiji.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo podvukao je zloupotrebe ljudskih prava u Iranu, Južnom Sudanu i Nikaragvi u godišnjem izveštaju, a posebno istakao Kinu kao "ligu za sebe".

Direktor odeljenja za ljudska prava Stejt departmenta Majkl Kozak rekao je da "takvo nepoštovanje ljudskih prava muslimanske manjine u Ksinjiang regiji nije zabeleženo od 1930. godine".

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lu Kang oštro je odgovoio navodeći da je  "američki izveštaj, kao i obično, pun ideoloških predrasuda i neosnovanih optužbi" i naveo da je Kina poslala Vašingtonu odgovor u vezi toga.

"Savetujemo SAD da pogledaju kako se kod njih poštuju ljudska prava, i da prvo vode računa o sopstvenim stvarima", dodao je Kang.

Iz kineskog državnog saveta su ocenili da je reč o dvostrukim standardima i da su SAD samoproglašeni branilac ljudskih prava.

Pored nepoštovanja ljudskih prava, izveštaj ističe i nedostatak medijske slobode, uprkos tome što je Kina na rang listi "Reportera bez granica" prošle godine bila na 176. mestu, ispred Sirije, Turkmenistana, Eritreje, i Severne Koreje.

"Sloboda medija je napadnuta bez presedana", piše u odgovoru Kine i ukazuje na hapšenja reportera u SAD i sprečavanja novinara da rade svoj posao, kao i slučajeve gde je Bela kuća oduzela akreditive nekim novinarima.

 

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 14. mar 2019, 14:59)
Воронцов [neregistrovani]

Свуда се крше људска права

Али, зар их неко више крши од САД. Колико су држава срушили и упропастили нека прво то виде па нека онда другима говоре о поштовању људских права.

(četvrtak, 14. mar 2019, 12:39)
milan [neregistrovani]

Izjava dana

"...Amerikanci, vi niste svet. Vi ste samo jedan deo tog sveta
te se tako i ponašajte...!"

Predswednik Kineske kompanije Huawei.