Kina poručuje SAD: Gledajte svoju državu

Peking je oštro osudio kritiku Vašingtona u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o poštovanju ljudskih prava u toj zemlji. Vlada je izdala "sopstveni godišnji odgovor SAD" i poručila da kao samoproglašeni zaštitnici ljudskih prava u svetu treba prvenstveno da pogledaju svoju državu.

Stejt Department kritikovao je poštovanje ljudskih prava u Kini, uključujući i zloupotrebe muslimanske manjine u Ksinjiang regiji.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo podvukao je zloupotrebe ljudskih prava u Iranu, Južnom Sudanu i Nikaragvi u godišnjem izveštaju, a posebno istakao Kinu kao "ligu za sebe".

Direktor odeljenja za ljudska prava Stejt departmenta Majkl Kozak rekao je da "takvo nepoštovanje ljudskih prava muslimanske manjine u Ksinjiang regiji nije zabeleženo od 1930. godine".

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lu Kang oštro je odgovoio navodeći da je  "američki izveštaj, kao i obično, pun ideoloških predrasuda i neosnovanih optužbi" i naveo da je Kina poslala Vašingtonu odgovor u vezi toga.

"Savetujemo SAD da pogledaju kako se kod njih poštuju ljudska prava, i da prvo vode računa o sopstvenim stvarima", dodao je Kang.

Iz kineskog državnog saveta su ocenili da je reč o dvostrukim standardima i da su SAD samoproglašeni branilac ljudskih prava.

Pored nepoštovanja ljudskih prava, izveštaj ističe i nedostatak medijske slobode, uprkos tome što je Kina na rang listi "Reportera bez granica" prošle godine bila na 176. mestu, ispred Sirije, Turkmenistana, Eritreje, i Severne Koreje.

"Sloboda medija je napadnuta bez presedana", piše u odgovoru Kine i ukazuje na hapšenja reportera u SAD i sprečavanja novinara da rade svoj posao, kao i slučajeve gde je Bela kuća oduzela akreditive nekim novinarima.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво