Vreme za našu Zemlju ističe!

Jedan od najvećih izazova sa kojima se naša planeta susreće je prekomerno zagađenje, sve veći nedostatak čiste vode i energije i zato mora hitno da se deluje. To je poruka najnovijeg izveštaja skupštine UN za životnu sredinu predstavljenog na konferenciji u Keniji, na kojoj učestvuje i Srbija.

Do 2050. godine na zemlji će biti deset milijardi ljudi i za sve njih treba i obezbediti dovoljno hrane i energije, a istovremeno smanjiti količinu otpada, rečeno je na konferenciji u sedištu Skupštine UN za životnu sredinu u Najrobiju.

"Naš izveštaj, koji je u stvari naučni izveštaj, poručuje da smo većinu problema u životnoj sredini sami napravili i zato moramo naći rešenja, a vreme nam ističe", napominje Džojsi Kleopa Msuia Mpanju, izvršna direktorka UNEP-a.

"Glavni cilj je da se odgovori na goruće izazove, na jedan od najvećih izazova u ovom trenutku sa kojim je planeta suočena je zagađenje i potrebno je da se aktiviraju sve države i sve nacije i sve vlade da bi ozbiljno pristupile rešavanju tog gorućeg problema", ukazuje Horhe Laguna Celis, sekretar Konferencije UNEA.

Prvi put ukazano je i na 100.000 hemikalija koje se koriste na planeti.

"Nestajanje biodiverziteta i sve ostalo što je u izveštaju koji je rađen gotovo pet godina i gde se kaže da je planeta ugroženija nego ikada pre i da su uslovi u kojima živimo postali gotovo katastrofalni u pojedinim delovima planete i da više nije moguće samo pričati o tome i da je potrebno da nauka, privreda i svi ostali primene inovativna rešenja", navodi ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Jedno od novih rešenja, koje je posebno dragoceno u Africi, jeste dobijanje vode iz vazduha.

"Mašina kondenzuje vodu iz vazduha. Mi to koristimo u Keniji, u školama, hotelima, kancelarijama. To je veoma čista voda, može da se koristi u domaćinstvima, nema hemije", objašnjava Linda Tindi iz kompanije "Drinkable er".

Milioni tona plastike svake godine dospevaju u mora i okeane i u organizme morskih životinja.

Kenija je prva u svetu zabranila upotrebu plastičnih kesa i koriste se samo torbe od prirodnih materijala. To je samo prvi korak u zabrani upotrebe plastike kako bi zaštitili svoje reke i jezera koji su ogroman potencijal za razvoj tzv. plave ekonomije.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво