Venecuela, potraga za pijaćom vodom

Nestašica vode jedna je od najtežih posledica kolapsa elektroenergetske mreže u Venecueli zbog koga veći deo zemlje od prošlog četvrtka nije imao struje. Vlasti poručuju da pristup električnoj energiji ponovo ima "veći deo zemlje".

I ovako tešku ekonomsku situaciju u Venecueli kojoj preti finasijski slom, dodatno je pogoršao višednevni nestanak struje.

Bez struje koja pokreće vodene pumpe, Veneculenaci, od radničkih četvrti do višespratnica u centru Karakasa, žale se na probleme sa ličnom higijenom i higijenom u svojim domovima.

Hoze de Vijana, inženjer koji radi u lokalnom vodovodu kaže da je Karakasu je potreban pritisak od 20.000 litara vode u sekundi.

"Prošle nedelje pritisak je pao na 13.000 litara. Od pada elektro-mreže snabdevanje vodom potopuno je obustavljeno", navodi Vijana.

Stanovnici Karakasa prinuđeni su da skupljaju vodu koja se sliva u kanalizacioni ispust čija je svrha da odnosi fekalije.

Kako kažu oni koji se tiskaju duž ispusta sa plastičnim balonima, vode koja ističe iz cevi je bar čista.

Tvrde da su tu vodu pustile lokalne vlasti iz postojećih rezervoara.

Problem je, ističu, prljave cevi kroz koji voda prolazi. U normalnim okolnostima služila bi samo za toalete i pranje podova.

U međuvremenu, venecuelanski predsednik Nikolas Maduro ponovo je optužio Vašington da je kriv za kolaps elektroenergetskog sistema.

"Venecuela je možda prva u svetu žrtva američke kibernetske tehnologije koja je napala naš elektroenergetski sistem. To nije politička borba, to je napad kriminalnog karaktera, kriminalni električni državni udar", naglasio je Maduro.

Dok Amerika povlači sve preostale diplomate iz glavnog grada Venecuele, jer su propali pregovori dve strane, na poziv Huana Gvaida, samoproglašenog predsednika, novi protesti u Karakasu. 

"Građani Venecuele traže poštovanje svojih prava. Moramo da održimo jedinstvo i stabilnost. Venecuela će okončati vrlo brzo uzurpaciju vlasti", uveren je Gvaido.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво