Rok za američke diplomate da napuste Venecuelu

Diplomate Sjedinjenih Država imaju rok od 72 sata da napuste Venecuelu, nakon što je predsednik Nikolas Maduro optužio američkog predsednika Donalda Trampa za sajber "sabotažu" koja je dovela do najvećeg nestanka struje u toj zemlji.

"Donald Trump je najodgovorniji za sajber napad na venecuelanski elektroenergetski sistem", rekao je Maduro u emisiji iz predsedničke palate Miraflores u ponedeljak uveče, dodajući da tu tehnologiju poseduje samo vlada SAD, prenosi Rojters.

Hulio Kastro, iz nevladine organizacija "Doktori za zdravlje", izjavio je na Tviteru u ponedeljak uveče da su od početka nestanka struje u javnim bolnicama umrle 24 osobe.

Ministar spoljnih poslova Venecuele Horhe Areasa izjavio je da američke diplomate moraju da napuste Venecuelu u naredna tri dana, a u saopštenju vlade se navodi da "prisustvo ovih zvaničnika na venecuelanskom tlu predstavlja rizik za mir, jedinstvo i stabilnost zemlje".

Američki Stejt department saopštio je u ponedeljak da će ove sedmice povući svoje osoblje iz Venecuele, dodajući da njihovo prisustvo predstavlja "ograničenje za američku politiku" u toj zemlji, podseća agencija.

U međuvremenu je državni tužilac Venecuele Tarek Vilijam Sab saopštio da je pokrenuo istragu protiv opozicionog vođe Huana Gvaida u vezi sa sumnjama da je upleten u napad na sistem snabdevanja električnom energijom te zemlje. 

Ranije danas povodom krize u Venecueli oglasila se i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini koja je rekla da kriza koja pogađa Venecuelu ima političke i institucionalne uzroke.

"Njeno rešenje mora biti političko, kao što mora da bude mirno i demokratsko. To znači bez vojnih intervencija, unutrašenje ili spoljne, i takvo rešenje je prihvatljivo za nas", rekla je Mogerini tokom konferencije Saveta bezbednosti UN, posvećene saradnji UN sa regionalnim i subregionalnim organizacijama, prenosi Tas.

Visoka predstavnica EU je naglasila i da "rešenje ne može biti, i ne bi trebalo, biti nametnuto spolja".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара