Od 2012. ruska vojska dobila više od 200 balističkih raketa

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naveo je da su oružane snage od 2012. godine bogatije za više od 200 interkontinentalnih balističkih raketa – kopnenih i podmorničkih. Naveo je da je nabavljeno i više od 1.000 novih aviona i hiljade tenkova s ciljem da se modernizuje i spremnije odgovori na napetosti sa Zapadom.

Sergej Šojgu se pohvalio dostignućima vojske u proteklih šest godina, koliko se on nalazi na poziciji ministra odbrane, rekavši u parlamentu da su se oružane snage pretvorile u visokomobilnu silu sposobnu da "projektuje silu na udaljene oblasti", prenosi AP.

Sergej Šojgu je rekao da je ministarstvo na čijem je čelu, a u skladu sa dekretom ruskog predsednika Vladimira Putina, 2012. donelo plan aktivnosti do 2020. godine, naveo je Tas.

"Kao rezultat, u poslednjih šest godina oružane snage dobile su 109 interkontinentalnih balističkih raketa i 108 raketa za podmornice, kao i da su formirale deset brigada naoružanih najsavremenijim 'iskander' raketama kratkog dometa", rekao je Šojgu u donjem domu ruskog parlamenta.

Dodao je da je poslednjih nekoliko godina nabavljeno više od 1.000 novih aviona i hiljade tenkova s ciljem da se modernizuje i spremnije odgovori na napetosti sa Zapadom.

Šojgu je rekao da kampanja u Siriji koju je Rusija vodila od 2015. godine prikazuje njenu vojnu moć, kao i da je dozvolila vojsci da testira svoje novo oružje u borbi. 

Prema njegovim rečima, u vojsci je došlo i do brzog povećanja broja bespilotnih letelica, laserski vođenih artiljerijskih projektila i drugog preciznog oružja.

Ministar odbrane je naglasio da vojska koja broji milion aktivnog osoblja ima skoro 400.000 profesionalnih vojnika i podoficira, što je značajan pomak za oružane snage koje su se u skorijoj prošlosti oslanjale isključivo na regrutaciju.

Šojgu je rekao da je povećanje broja profesionalnih vojnika omogućilo vojsci da formira 136 bataljona koji se sastoje isključivo od profesionalnog osoblja. Takve taktičke grupe bataljona su osnovne taktičke jedinice, koje omogućavaju oružanim snagama da se brzo rasporede u bilo koje područje.

Naglasio je da svaka brigada ili puk u ruskoj vojsci sada imaju dva bataljona profesionalnih vojnika i jedan sastavljen od regruta.

Taktičke grupe bataljona odigrale su ključnu ulogu tokom pripajanja Krimskog poluostrva Rusiji 2014. godine.

Prema njegovim rečima, grupisanje ruskih snaga na Krimu povećano i obezbeđuje zaštitu teritorije poluostrva.

"Grupisanje snaga na Krimu je ojačano, što obezbeđuje zaštitu teritorije poluostrva i interesa Rusije u Crnom moru", napomenuo je Šojgu.

Ruski ministar odbrane je podsetio da je u udaljenoj morskoj zoni uspostavljena operativna komanda koja obezbeđuje kontrolu ratnih brodova koji obavljaju zadatke u Sredozemnom moru.

"Sada su sve vojne jedinice u režimu stalne spremnosti", dodao je Šojgu.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво