Velike demonstracije u Karakasu – Venecuela treći dan bez struje

Venecuela je već treći dan bez struje. U toku su velike demonstracije za vlast i protiv nje u glavnom gradu Karakasu. Vlast optužuje Ameriku za sabotaže, opozicija okrivljuje vlast i korupciju. Zapad ponavlja da je stanje u Venecueli neodrživo.

Opozicioni aktivisti i pripadnici policije i vojske sukobili su se, neposredno pred početak skupa u Karakasu protiv predsednika Nikolasa Madura, koji se održava u vreme kada je veći deo Venecuele već treći dan bez struje.

Više desetina učesnika demonstracija, koje organizuje opozicija, pokušalo je da prošeta avenijom u Karakasu, ali ih je policija pomerila na trotoar, posle čega su oni počeli da viču na policajce i gurali njihove štitove.

Jedna žena poprskana je biber-sprejom, javila je lokalna televizija.

Od ranog jutra na ulice Karakasa najpre su izašle pristalice opozicije, nešto kasnije i vlasti. Istovremeno su se i pripadnici bezbednosnih snaga rasporedili u velikom broju širom grada, zbog velikog broja pristalica dve suprostavljene strane.

Na činjenicu više od dve trećine Venecuele nema struju već tri dana, predsednik Nikolas Maduro kaže da je reč o američkoj sabotaži na najvećoj hidrocentrali u zemlji, i poslao je vojsku da spreči nastavak takvog delovanja.

"Predsednik Republike naredio je angažovanje svih kopnenih odbrambenih snaga u zemlji i redovne patrole kako bi se zaštitili ljudi", kaže ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino.

Vođa opozicije i samoproglašeni predsednik Huan Gvaido, pak, za raspad elektroenergetske mreže krivi dugogodišnji nemar i korupciju vlasti, zbog čega su sve hidroelektrane dotrajale i uveliko im je potreban remont.

Gvaido napominje da nije normalno da polovina bolnica nema generatore, a da je u drugoj polovini jedva moguće operisati ili pružiti negu najugroženijima.

"Bez sumnje, danas u Venecueli ništa nije normalno. Ovo je tragedija, potrebna nam je humanitarna pomoć", dodaje Gvaido.

Gvaido poručuje da će struja doći kad ode Maduro. Istovremeno, američki državni sekretar Američki državni sekretar Majk Pompeo na Tviteru komentariše: "Nema hrane. Nema lekova. Sada, nema ni struje. Uskoro, neće biti ni Madura".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво