Manafort osuđen na skoro četiri godine zatvora

Bivši šef izborne kampanje Donalda Trampa, Pol Manafort, osuđen je na skoro 47 meseci zatvora zbog poreskih i bankarskih prevara otkrivenih tokom istrage specijalnog istražitelja Roberta Malera o navodnom mešanju Rusije u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Pol Manafort (67) nije reagovao kada je čuo da je osuđen na kaznu od 47 meseci zatvora, prenosi AP. Agencija navodi da je kazna mogla da bude i mnogo gora po Manaforta, jer se prvobitno govorilo da će biti osuđen na 20 godina zatvora, odnosno na doživotnu kaznu.

Manafort je u zatvoru od juna meseca prošle godine, tako da će mu kazna biti umanjena za taj devetomesečni period. Postoji mogućnost da Manafort bude osuđen na još meseci zatvora u odvojenom slučaju u kojem se izjasnio krivim za optužbe vezane za ilegalno lobiranje.

Pre nego što je sudija izrekao presedu, Manafort je izjavio da se oseća poniženim, posramljenim i izuzetno potcenjnim. 

Manafort je upravljao izbornom kampanjom Donalda Trumpa u ključnim mesecima kampanje 2016. godine kada je Rusija, navodno, nastojala da se meša u izbore hakovanjem demokratskih računa e-pošte.

Porota je prošle godine osudila Manaforta po osam tačaka, zaključivši da je od IRS-a sakrio milione dolara koje je zaradio prilikom rada u Ukrajini.

Advokati Manaforta potvrdili su da je njihov klijent učestvovao u utaji poreza. Međutim, podsetili su na mnogobrojne optužene koji su sakrili milione od poreske administracije, a odslužili su kaznu manju od godinu dana.

Jedan od advokat Manaforta je dodao da je njegov klijent prihvatio odgovornost za svoje ponašanje i istako da nije bilo apsolutno nikakvih dokaza je on učestvovao u bilo kakvim tajnim dogovorima sa vladom Rusije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 08. mar 2019, 10:19) - anonymous [neregistrovani]

Ilegalno lobiranje?

Pa svako lobiranje je ilegalno, odnosno kriminal.Lobiranje nije ništa drugo nego legalizovana korupcija vlasti.Daju se pare ljudima koji su nekada bili na visokim i ključnim pozicijama i koji još uvek imaju veoma jake političke veze, kako bi progurali određene stavove.I šta, oni te pare ne dele sa političarima na koje utiču?Kako da ne.U najboljem slučaju, za određene usluge politčara daju protivusluge.Korupcija najgore vrste.