NATO šalje 7.000 vojnika u Avganistan

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen najavio je da će Alijanska poslati najmanje 7.000 vojnika u Avganistan kao podršku novoj američkoj strategiji u toj zemlji.

Zemlje članice NATO-a poslaće najmanje 7.000 dodatnih trupa da podrže rat u Avganistanu pod vođstvom Sjedinjenih Američkih Država, saopštio je generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen.

"Najmanje 25 zemalja će poslati svoje vojnike u misiju za 2010. godinu", izjavio je Ramusen na samitu NATO-a u Briselu, pozdravljajući odluku država da "svoje reči sprovedu u delo".

"To je solidarnost na delu i imaće snažan uticaj na terenu", rekao je Rasmusen, prenela je agencija Rojters.

Rasmusen je predstavio nov plan operacija NATO-a u Avganistanu, koji predviđa povećanje trupa, humanitarne pomoći i obuku avganistanskih snaga bezbednosti, kao i napore da se prihvate talibanski pobunjenici koji pristanu da predaju oružje.

Državni sekretar SAD Hilari Klinton ranije je izjavila da je odgovor američkih saveznika u NATO-u pozitivan, ali da su glavni saveznici još uzdržani, misleći pre svega na Nemačku i Francusku, koje još nisu odlučile da li će poslati još vojnika.

Sa novim pojačanjem ukupan broj stranih trupa u Avganistanu biće oko 140.000, ali ni to neće biti dovoljno da se savladaju talibani, s obzirom na to da veliki broj vojnika ne učestvuje u ratnim operacijama.

Miliband "radi" na Obaminoj strategiji

Britanski ministar inostranih poslova Dejvid Miliband pozvao je zemlje članice NATO alijanse da učine sve kako bi u Avganistan poslali što više vojnika u cilju jačanja vojnog i civilnog prisustva.

"U ovom kritičnom trenutku" saveznici NATO moraju da ulože "maksimum napora", izjavio je Miliband uoči sastanka šefova diplomatija zemalja članica NATO gde se raspravljalo o tome koliko zemlje te alijanse mogu da doprinesu novoj američkoj strategiji u Avganistanu.

Tri dana nakon objavljivanja da će SAD u Avganistan poslati dodatnih 30.000 vojnika, Miliband je izrazio zadovoljstvo što je tokom te "ključne sedmice" dvadesetak zemalja, među kojima i Velika Britanija, saopštilo da će podržati novu američku strategiju u borbi protiv avganistanskih talibana.

Miliband je međutim, dodao da "svaki ministar koji bude učestvovao na sastanku i svaka vlada moraju da se zapitaju da li stvarno čine sve što je u njihovoj moći na vojnom i civilnom planu".

Avganistan-inkubator međunarodnog terorizma

"Svesni smo da je izazov veoma velik", rekao je britanski premijer podsećajući da je Avganistan bio "inkubator međunarodnog terorizma".

"Došao je trenutak da čitava međunarodna zajednica podrži napore avganistanske i pakistanske vlade kako bi se osigurala bezbednost u tom regionu", dodao je šef britanske diplomatije.

Predsednik Obama objavio je u utorak novu strategiju Sjedinjenih Američkih Država za Avganistan, koja predviđa slanje dodatnih 30.000 vojnika čime bi njihov broj dostigao gotovo 100.000.

Obama je istakao Australiju, Francusku, Rusiju i Italiju za ključne partnere SAD u novoj strategiji za Avganistan i o ovom pitanju razgovarao sa predsednicima ili premijerima pomenutih država.

Italijanski ministar odbrane juče je potvrdio da će u Avganistan poslati još 1.000 vojnika. Time bi broj italijanskih vojnika bio veći od 4.000.

Agencija AP nedavno je objavila da SAD traže od evropskih saveznika dodatnih 10.000 vojnika. Po iznošenju strategije u javnost, Velika Britanije obećala je da će poslati 500, a Poljska još 700 vojnika.

Cilj američkih vlasti je da avganistanske snage preuzmu kontrolu sredinom 2011. godine, kada bi trebalo da počne povlačenje americkih trupa iz Avganistana.

To, međutim, ne znači da će međunarodne snage napustiti zemlju i, kako je naglasio Rasmusen, predati je nazad u ruke terorista i ekstremista, naveo je Rojters.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво