U akciji hapšenja u Peruu ubijeno dvoje ljudi

U pokušaju peruanske policije da uhapsi osumnjičene za prošlomesečni napad na rudarski pogon ubijena dva seljaka. Policija tvrdi da je pucala u samoodbrani, dok advokat žrtava smatpa da je upotrebila prekomernu silu.

Dve osobe su ubijene, a osam ranjeno kada je peruanska policija pokušala da uhvati osumnjičene za napad na rudarski pogon u vlasništvu kineske kompanije "Ziđin", saopštila je policija Perua.

Vlasti su uhapsile dvojicu osumnjičenih za napad od prošlog meseca, kada su ubijena trojica radnika u pogonu za proizvodnju bakra u mestu Rio Blanko, oko kojeg su se lokalne zajednice i strani investitori sukobili zbog ekoloških pitanja.

"Pokušali smo juče da uhapsimo odgovorne za ono što se dogodilo u novembru i dok smo privodili jednog od njih na nas su zapucali i počeli da bacaju kamenice. Odgovorili smo u samoodbrani", rekao je general policije Valter Rivera.

Rivera je dodao da je osumnjičeni kojeg je policija pokušala da uhapsi uspeo da pobegne tokom pucnjave.

Advokat žrtava rekao je da su u obračunu ubijena dva seljaka za čije hapšenje policija nije imala naloge. On je ocenio da je policija upotrebila prekomernu silu.

Nasilje je i ranije izbijalo u Rio Blanku, a kritičari navode da je to znak da je vlada predsednika Perua Alana Garsije prihvatila strana ulaganja bez adekvatnih planova o ekološkoj zaštiti.

Rudarski projekat u Rio Blanku, vredan 1,4 milijarde dolara, nalazi se 800 kilometara severno od Lime, a u vlasništvu je kineske kompanije "Ziđin".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво