Pakistan oborio dva indijska aviona, Indija odgovorila

Pakistanski zvaničnici saopštavaju da su oborena dva indijska aviona i da je jedan pilot uhapšen. U Indiji navode da je "nestao" "mig 21" i da su oborili jednu pakistansku letelicu. U Pakistanu ne potvrđuju da su ostali bez aviona. Pakistanski premijer poziva indijsku stranu na razgovore, a SAD, Kina, Rusija i Britanija na uzdržanost.

16.30 – Indija očekuje momentalno vraćanje svog pilota za koga Pakistan tvrdi da je u njihovom zarobljeništvu.

14.30 – Pakistanska vojska saopštila da je trenutno u pritvoru samo jedan indijski pilot, a ne dvojica kako je ranije javljeno, prenosi Rojters.

13.15 – Pakistanski vazdušni prostor je zatvoren za komercijalne letove.

11.45 – Premijer Pakistana Imran Kan pozvao je na razgovore sa Indijom. Nada se da će "prevladati razum". "Istorija nam je pokazala da su ratovi puni pogrešnih procena. Možemo li da priuštimo pogrešne procene kada imamo oružje?", upitao je Kan. I Indija i Pakistan, inače, poseduju nuklearno naoružanje.

11.10 – Indija je potvrdila da je "izgubila borbeni avion" i da se jedan pilot vodi kao nestao. U ministarstvu spoljnih poslova rekli su da je nestao "mig 21" tokom incidenta sa pakistanskim letelicama, od kojih su jednu oborili.

9.00 – Uhapšena su dva pilota, kažu pakistanski vojni izvori, prenosi Rojters.

8.35 – Portparol pakistanske vojske je rekao da je jedan od dva avion pao unutar pakistanske teritorije. Još nema potvrde iz Indije, koja tvrdi da je oborila jednu pakistansku letelicu, piše Bi-Bi-Si.

7.33 – Pakistanska vojska je oborila dve indijske letelice. Zarobljen je jedan pilot, kažu u pakistanskoj vojsci.

Dan nakon vazdušnog napada Indije na militantni kamp za obuku u pakistanskom delu Kašmira, pakistanska vojska je oborila dva indijska aviona i uhapsila jednog pilota.

"Ovo nije odmazda. To je demonstracija naše snage i sposobnosti. Ne želimo eskalaciju sukoba. Indija treba da pokaže da li je za mir u regionu. Pakistan ne gura region u rat. Da je tako, mogli bismo lako da se uhvatimo u koštac s tim, kako su to uradile naše vazdušne snage. Ali to bi rezultiralo ljudskim žrtvama i kolateralnom štetom", rekao je portparol pakistanske vojske general Asif Gafur.

Objasnio je da su gađali šest ciljeva, kako bi demonstrirali svoju snagu, ali su namerno izbegli nanošenje štete.

Pakistanska vlada je objavila snimak zarobljenog indijskog pilota na kojem je on rekao svoje ime i čin. Imao je povez na očima, a lice mu je bilo krvavo.

Portparol pakistanske vojske prvenstveno je saopštio da su uhvaćena dvojica pilota od kojih je jedan povređen, navodi Rojters.

Indija je saopštila da očekuje momentalno vraćanje svog pilota, za koga Pakistan tvrdi da je u njihovom zarobljeništvu.

Iz indijskog ministarstva spoljnih poslova savetuju Pakistanu da osiguraju bezbednost pripadniku indijskih vojnih snaga, poručio je AP.

Indijski zvaničnici su naveli da je prilikom okršaja sa pakistanskim avionima nestao jedan indijski "mig 21", kao i jedan pilot. Ističu i da su oborili jednu pakistansku letelicu.

Indijska avijacija je ranije presrela tri pakistanska vojna aviona koja su ušla u indijski deo Kašmira. Pakistanski avioni su se zatim povukli, rekao je jedan indijski zvaničnik.

Dva pilota i jedan civil su, inače, stradali kada se indijski vojni avion srušio danas u Kašmiru. Drugi detalji nesreće još nisu poznati.

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo, britanska premijerka Tereza Mej i kineski zvaničnici pozivaju na uzdržanost. I Nemačka i Turska su pozvale na dijalog između Indije i Pakistana.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini poručila je da Indija i Pakistan moraju da obnove diplomatske kontakte i ne smeju da dozvole dalju eskalaciju sukoba. 

Indija je juče saopštila da je pokrenula vazdušni napad unutar pakistanske teritorije i da je ubijen veliki broj boraca u jednom militantnom kampu za obuku. Pakistan je negirao da je bilo žrtava, ali je i upozorio da će odgovoriti na napad iz Indije.

"Indija je obavestila o akcijama protiv terorista, koji su stacionirani u Pakistanu. Zbog učestalih odbijanja Pakistana da prizna postojanje terorista na svojoj teritoriji i deluje protiv njih i na osnovu informacija da grupa Džaiš e Muhamed planira nove napade u Indiji – poduzeli smo preventivne mere", naveo je Raveš Kumar iz ministarstva spoljnih poslova Indije.

Tenzije su porasle od 14. februara, kada je više od 40 indijskih vojnika ubijeno u samoubilačkom napadu pakistanskih militanata.

Indija i Pakistan tri puta su ratovali od nezavisnosti 1947. Od toga dva puta zbog Kašmira. I Pakistan i Indija poseduju nuklearno naoružanje.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво