Ističe vreme Iranu

Bela kuća ponovila da je kraj ove godine rok da Iran prihvati zahteve Zapada. Rusija nema informacije da Iran proizvodi nuklearno oružje.

Portparol Bele kuće Robert Gibs izjavio je danas da vreme ističe za Iran kad je u pitanju izbegavanje sankcija zbog spornog nuklearnog programa, naglašavajući da je kraj godine i dalje krajnji rok u kome bi Teheran trebalo da odgovori na međunarodne zahteve.

"Vreme ističe. Rok je kraj godine", rekao je Gibs na konferenciji za novinare.

Gibs je rekao da je "prilično očigledno" da se Iran udaljava od dogovora sa zapadnim silama da deo niskoobogaćenog uranijuma pošalje u druge zemlje na obradu, posle čega bi bio vraćen Teheranu u obliku goriva, prenosi Rojters.

Rusija ne poseduje informaciju da Iran radi na proizvodnji nuklearnog oružja, izjavio je danas ruski premijer Vladimir Putin.

Nemamo informaciju da Iran radi na stvaranju nuklearnog oružja, rekao je Putin, a prenela je agencija Itar-Tass.

Agencija RIA Novosti navela je da Putin, odgovarajući na pitanje novinara posle četvorosatne komunikacije sa građanima Rusije iz moskovskog studija, nije odgovorio da li će se Rusija priključiti eventualnim sankcijama protiv Irana.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) usvojila je u petak rezoluciju kojom se ođtro osuđuje Iran zbog izgradnje u tajnosti drugog postrojenja za obogaćivanje uranijuma u blizini svetog mesta Kom i u kojoj se zahteva prekid izgradnje.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad odbacio je juče kao "nelegalnu" rezoluciju IAEA i saopštio da će njegova zemlja proizvoditi uranijum obogaćen 20 odsto za svoje nuklearne reaktore.

Teheran je u nedelju, kao odgovor na ovu rezoluciju, saopštio i plan o izgradnji još 10 postrojenja za obogaćivanje uranijuma, uz podršku Rusije i Kine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво