Napeto u Kašmiru, "preventivni" napad Indije na Pakistan

Rastu tenzije između Indije i Pakistana. Iz Indije su pokrenuti vazdušni napadi na kamp za obuku grupe Džaiš-e-Muhamed u pakistanskom delu Kašmira. Pakistan podigao svoje vojne avione.

Prvi put od rata 1971. godine pokrenut je napad preko granice dve zemlje koja deli Kašmir na indijski i pakistanski deo.

I dok u Pakistanu negiraju da je bilo ljudi u gađanom području, u Indiji ističu da je ubijen "veliki broj" militanata, uključujući i komandante, ali da su izbegnute civilne žrtve.

"Pouzdane obaveštajne informacije su pokazale da Džaiš-e-Muhamed planira još samoubilačkih napada u Indiji. Zbog neposredne opasnosti, bilo je apsolutno neophodno da izvedemo preventivni napad", rekao je indijski ministar spoljnih poslova.

Meštani su rekli za Bi-Bi-Si da su ih probudile snažne eksplozije. "Onda smo čuli nadletanje aviona. Ujutru smo otišli na mesto napada. Našli smo ogroman krater i četiri ili pet kuća je bilo uništeno", rekao je meštanin Muhamed Adil.

Portparol pakistanske vojske general-major Asif Gafur je rekao da su pakistanski avioni naterali indijske na "ubrzano povlačenje", a pakistanski premijer Imran Kan je održao hitan sastanak za šefovima službi bezbednosti na kojem je osudio "neodgovornu indijsku politiku".

Pakistanski dron je jutros oboren na granici dve zemlje. Indija tudej navodi da nije poznato da li je to bio deo indijskog napada.

Odnosi između Indije i Pakistana, dve zemlje koje poseduju nuklearno naoružanje, dodatno su pogoršani otkako je ranije ovog meseca u samoubilačkom napadu ubijeno više od 40 indijskih vojnika.

Indija je optužila Pakistan da je dozvolio militantnoj grupi da sprovodi akcije na indijskoj teritoriji, kao i da su pakistanske obaveštajne agencije imale ulogu u napadu od 14. februara. Pakistan je negirao umešanost.

Kašmir je region koji se nalazi na graničnom pojasu Indije, Pakistana i Kine. Zvanično, Indija nikada nije potvrdila podelu Kašmira, dok pakistanska strana priznaje Kašmir za spornu teritoriju.

Istorijat tenzija između Indije i Pakistana

Oktobar 1947: Prvi rat između Indije i Pakistana oko Kašmira, dva meseca nakon što su dve zemlje proglasile nezavisnost.

Avgust 1965: Novi kratak rat oko Kašmira.

Decembar 1971: Indija podržala zahtev za nezavisnost Istočnog Pakistana. Indijska avijacija izvela napade unutar Pakistana. Rat je okončan stvaranjem Bangladeša.

Maj 1999: Pakistanski vojnici i militanti okupirali su indijske vojne baze u planinama Kargil. Indija je pokrenula vazdušne napade i napade sa zemlje, i naterali na povlačenje pakistansku stranu.

Oktobar 2001: Razarajući napad na skupštinu u indijskom delu Kašmira, pri čemu je 38 osoba stradalo. Dva meseca kasnije, 14 osoba je stradalo u napadu na indijski parlament.

Novembar 2008: Koordinisani napadi na železničku stanicu u Mumbaju, luksuzne hotele i jevrejski kulturni centar u kojima je ubijeno 166 osoba. Indija je okrivila pakistansku grupu Laškar-e-Taiba.

Januar 2016: U četvorodnevnom napadu na indijsku vazdušnu bazu u Patankotu ubijena su sedmorica indijskih vojnika i šestorica militanata.

18. septembar 2016: Napad na vojnu bazu u indijskom delu Kašmira, 19 mrtvih.

30. septembar 2016: Indija je navela da je sprovela hirurški precizne napade na militante u pakistanskom delu Kašmira. Islamabad je negirao da je bilo napada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи